IZLOŽBA // Dinamičke strukture @ ULUPUH

   

  Žirirana tematska izložba ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo, kustosice Višnje Slavice Gabout, otvara se u utorak 19.9. u 19 sati u Galeriji ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb.

  Draž životnosti svake strukture nalazi se u pokretu; u dinamici. One se dinamiziraju i pokreću kako bi bile što življe i životnije; što maštovitije i razigranije. Strukture se mogu pokrenuti iznutra, dubinski - ili plitko, površinski, pokazujući u ovom potonjem slučaju svoju živahnu (prošupljenu i svjetlosno-titravu) pričljivost. Mogu se pokrenuti pretvaranjem okomice u dijagonalu te izbacivanjem forme iz balansa, ali se mogu pokrenuti i fizičkim pomicanjem, pomoću elektromotora (napr. u kinetičkim skulpturama) – Višnja Slavica Gabout.

   Marija Stojanović Valovi1
  Marija Stojanović // Valovi


  Dinamičke strukture najnovija je iz serije tematskih izložbi Sekcije za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a, kojima grupa suvremenih keramičara ove sekcije posljednjih godina odgovara na izazove jednog drukčijeg čitanja osnovne likovne abecede u ovome mediju. Gledajući na keramiku kroz diskurs današnje percepcije stvarnosti i današnji vizualno-značenjski sustav. Pritom u ovome mediju interpretirajući osnovne likovne elemente - počevši od linije, preko boje, površine i plohe, do volumena, a sad i do strukture, jezikom suvremenog plastičkog medija, koji funkcionira prema zakonitostima suvremene umjetnosti i u skladu sa suvremenom vizualnom sintaksom. (...) Keramički medij je prostorni medij, pa o njemu govorimo u kiparskim relacijama, odnosno u relacijama suvremenog kiparstva, a kad u tim relacijama spominjemo strukturu, mislimo na konstrukciju volumena u prostoru (skulpture, objekta, instalacije, asamblaža...) - Višnja Slavica Gabout, iz predgovora.

  Izlažu: Vedrana Balković, Željka Bračko, Ivančica Cvitić Znidarčić, Nadica Eichhorn, Pamela Ivanković, Višnja Markovinović, Marika Mihaljfi, Orjenka Mirjan, Dora Pezić Mijatović, Danijela Pičuljan, Zdenka Pozaić, Neva Prpić, Karmen Ptičar, Dijana Rajković, Liljana Smodlaka, Sanja Stani, Marija Stojanović, Ivančica Vončina
  Izložba će se moći pogledati do 29. rujna, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

   

  Marija Stojanović Valovi1

  Orjenka Mirjan // Trenutak iluzije

  Marija Stojanović Valovi1
  Višnja Markovinović // Dinamičke strukture