IVAN FRIŠČIĆ, autor brenda DELIGHT // tekstil je ključan, prvo biram materijal, a onda razmišljam o formi, kroju, jer on diktira sve

  - Tkanina je najbitnija. Ona diktira odjevni predmet, može biti prava ili kriva za neki odjevni predmet. Jednom nam se i desilo da smo cijelu paletu komada ostavili sa strane, bacili, nikad nisu došli u dućan jer imam strogu kontrolu koja mora zadovoljavati visoke kriterije – priča mi Ivan Friščić na kavi ispred njegova salona ispod zagrebačke Katedrale. Tu se kriju njegova popularna DeLight odijela, kaputi i ostale stvari koje vole mnoge poslovne žene, željne samo kvalitete.

  d1

  - Na primjer, napravili smo odijelo od čiste svile, to na kraju nije funkcioniralo. Iako je sjajna, predivna, kad je jednom odjenete ona je skroz zgužvana. Također, što god da se desi s time, neka mala kapljica vode, to se jako vidi, jednostavno nije funkcionalno. Bez obzira na to što je on skup proizvod, ja ga nemam srca prodati nekome. Tako da je tkanina baza od koje sve počinje, ona mora biti i funkcionalna, kako bi proizvod bio savršen – istaknuo je dizajner.

  U pravilu sve radi o prirodne tkanine, za koje smatra da su najbolje, vrhunske.

  - Jedini mali udio je u nekim varijantama elastin, na primjer hladna vuna s elastinom, ona je funkcionalna za svaki dan. To vole moje klijentice koje su čitav dan u odijelima. To je onda 95% vuna, 5% elastin – otkriva Friščić svoju omiljenu formulu. Za razliku od krep vune, to su odijela koja su vrlo osjetljiva, vrlo su tanka, lako je izvući slučajno koju nit.

  - Izbjegavam poliester iako duže traje od prirodnih tkanina, u njemu se može uznojiti. Ipak smatram da su prirodne tkanine najbolje, jedino s takvima radim i odijela i kapute - .

  Smatra da ljudi često ne razumiju da je kupovanje kvalitetnog komada odjeće zapravo ulaganje. Njegovi su kaputi mješavina vune, alpake, kašmira.

  d11

  Svake sezone donosi druge boje – kako ih izabire?

  - Pošto smo mi mali proizvođač, moje su klijentice iz sličnih krugova, pa pazim da su linije, količine male. Imamo 20-tak komada po boji, to su najčešće sa stocka poznatih talijanskih dizajnera, na primjer Max Mara i slični vrhunski brendovi. S druge strane, kad naručujem posebno tekstil od proizvođača, cijena samog materijala je puno skuplja. Prošle godine sam na primjer sa stocka uzeo Bottega green boju, iako sam neko vrijeme vagao uzeti ili ne, koja je na kraju kod nas bila apsolutni hit – prisjeća se dizajner.

  Prodaje sva odijela jer se drži baznih tonova, no uvijek se provuče neka neobična roza ili slično, koja daje dinamiku kolekciji. Odijelo po mjeri mogu napraviti i za dva dana, no realno je desetak dana kad je gužva.

  Ove sezone su hit oversized odijela, malo veća, no s druge strane, njihova su odijela klasičnija, odnosno double button je najbolje i predivno stoji svima.

  d2

  - To odijelo oblači svaku građu tijela, do veličine 44, iznad toga radimo po mjeri. To su sakoi na dvostruko kopčanje i cigareta hlače – veli Ivan.

  Osim odijela, super hit su košulja-haljine koje kreću u proizvodnju svako proljeće. Iako kroj se često ponavlja, raznim materijalima, dizajner donosi raznolikost u kolekciju. Žene jako vole tu slavnu Delight midi košulja-haljinu, fino naglasi struk te istovremeno daje dinamiku, suknja je šira, lijepo formira siluetu.

  d123

  - Dolaze mi klijentice koje imaju moj kaput već pet godina, on je isti kao prvi dan. No, kapute treba čuvati, jedino tako se može sačuvati kvaliteta. Nakon što je sezona završila, kemijski ga je dobro očistiti i spremiti, spakirati na način da pazimo da ne dođe moljac, a znamo da oni vole prirodne tkanine. Neke tkanine treba češljati, naše bake su znale sve o tome, imale su posebne češljeve – ističe dizajner.

  Napominje da uz pravilno čuvanje kvalitetnih komada sve skupa može lijepo trajati godinama. Iako se trendovi izmjenjuju, ključ dobrog dizajna je klasika koja dobro stoji svima.

  d3

  Fotografije i postprodukcija: Matea Smolčić Senčar
  Model: Ana Topić Zorić, Talia Model
  Kosa: Danijela Pušeljić iz salona Kosa&Partneri
  Make-up: Petra Sever

  d4