HUMANA NOVA // ostvariti doprinos vodeći se stvaranjem po principima održive mode

  Humana Nova ima misiju – njihovi projekti temelj su održivog dizajna u Hrvatskoj. Skupljaju tekstil koji je već iskorišten te ga recikliraju i rade nove stvari.

  093 DSC 5153

  - U svijetu mode želimo ostvariti doprinos vodeći se stvaranjem po principima održive mode te odjevnim modelima progovaramo o važnim temama – o tekstilu kao najvećem zagađivaču, o radnoj integraciji ranjivih skupina, ali i o ostalim važnim temama za lokalnu zajednicu – naglasio je tim Humana Nove.

  Ovo proljeće predstavili su kolekciju posvećenu leptirima.

  - Tako smo na majice aplicirali jednu od najugroženijih vrsta leptira. Veliki livadni plavac i Zagasiti livadni plavac ”sletjeli su” na t-shirt majice koje su u potpunosti nastale na eco friendly način – od viškova u krojenju. Postojeće materijale iskoristili smo prenošenje poruke o važnosti očuvanja jednih od najugroženijih europskih vrsta danjih leptira - .

  Ideja se rodila prilikom suradnje s Ekonomskom i trgovačkom školom Čakovec, kada im je Željka Kadi, profesorica biologije i kemije ispričala priču o svojim istraživanjima i praćenjima tog leptira.

  086 DSC 5122

  - Zanimljivo je što smo upravo ove godine, dobili nagradu Zeleni leptir. Ova se nagrada dodjeljivala u sklopu natječaja u organizaciji Rezolucije Zemlja, projekta Večernjeg lista koji je odlučio nagraditi najbolje ekološke projekte u 2023. godini. ”Održiva moda danas, spašava svijet sutra.” – naš je moto u ovoj je kombinaciji ušiven u proljetno/ljetnu kolekciju na nekoliko razina, koja je dokaz da prava inspiracija dolazi iz prirode i iz brige o prirodi - .

  Veza projekta Ilica i nove kolekcije:

  - Otkrivanje prisutnosti livadnih plavaca i velike krvare na velikim livadama Međimurja rezultiralo je zaštitom 13 hektara livada na kojima njihovi korisnici još uvijek redovno vrše otkos sijena i otave, i to prema preporukama stručnjaka, tako čuvajući kvalitetu staništa potrebnu za život leptira livadnih plavaca - .

  GDJE DRUGI VIDE OTPAD, MI VIDIMO PRILIKE – Humana Nova.

  Pitaš se kamo sa starom odjećom? Doniraš li nama, Socijalnoj zadruzi Humana Nova odjevne predmete i ostali tekstil koji više ne trebaš u kućanstvu, mi ćemo ga staviti u ponovnu uporabu ili reciklirati. Taj će proces nama osigurati posao, a planet spasiti od štetnih utjecaja koji nastaju odlaganjem tekstila na otpad ili pretjeranom proizvodnjom novog tekstila. Odlučiš li se donirati tekstil nama, čuvaš okoliš, ali i pomažeš marginaliziranim skupinama koji za život zarađuju radeći na recikliranju tekstila. Više o tome što cijeli proces sakupljanja tekstila i recikliranja znači za nas u Humani Novoj, okoliš i lokalnu zajednicu, pronaći ćeš na ovim stranicama.

   002 DSC 4659