Hod u zagrebačkim cipelama – Design Vlasta Jarnjak // POVIJEST HRVATSKOG DIZAJNA

  Promocija knjige autorice Branke Hlevnjak, u izdanju ULUPUH-a, Hod u zagrebačkim cipelama – Design Vlasta Jarnjak // Prilozi povijesti hrvatskog dizajna 1965. – 1989., održat će se u Muzeju za umjetnost i obrt, Trg Republike Hrvatske 10, Zagreb, u četvrtak, 18. siječnja 2018. u 12 sati. U povijesti hrvatskog dizajna, vrlo malo znamo o dizajnerima obuće: jedan od pionira ovog rijetkog posla bila je Vlasta Jarnjak (1940.) koju ponajprije poznajemo kao samostalnu umjetnicu, članicu ULUPUH-a - Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (od 1965.) koja se istaknuto bavi oblikovanjem keramičkog nakita.

   

   Kosuta1977

  Ova knjiga otkriva ju kao industrijskog dizajnera, kao kreatoricu ženske i dječje obuće u Tvornici obuće Astra i Tvornici dječje obuće Zagreb, gdje je radila od 1965. do kraja osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Knjiga obuhvaća razdoblje od 1959. kada je Vlasta Jarnjak maturirala na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu do 1989. kada napušta zanimanje kreatorice ženskih i dječjih cipela.

  Postavljena je u europski kontekst u kojem je živo učestvovala na međunarodnim sajmovima u Zagrebu, Beogradu, Bologni, Parizu, Düsseldorfu i drugdje kao predstavnica Tvornice obuće Astra i članica UKIM-a - Udruženja kreatora i modelara kožne konfekcije i galanterije SFRJ, kao izlagačica-kreatorica, sudionica simpozija i kongresa Modeurop-a, predavačica, novinarka stručnih časopisa (Vjesnik Astre i časopis Koža i obuća i edukativnih za djecu poput Pčelice itd.), kao ilustratorica časopisa Styl i glavna urednica Modnog žurnala ženskih, muških i dječjih cipela - Košuta.

  Za svoj rad dobila je visoka priznanja i nagrade. Ovdje se javlja kao svjedokinja i kazivačica o okolnostima tridesetgodišnjeg rada u industriji cipela.

   Kosuta1977
  Vlasta, 1965.


  - Odmah po dolasku u Astru (1965.) Vlasta Jarnjak „nametnula“ se kao glavna animatorica razvojne službe, pokrenuvši zanimanje mjerodavnih kolega za posjet međunarodnim sajmovima u Bologni, Parizu, Milanu, Düsseldorfu i drugdje, što je znatno promijenilo njihov odnos prema oblikovanju cipela. Pored toga predano se posvećivala nastupima tvornice na domaćim sajmovima kože i obuće, unoseći u postavu štanda inovacije i sklad, držeći predavanja i prezentacije. Od goleme količine kreacija Vlaste Jarnjak dio se proizvodio, no većina njezinih originalnih dizajnerskih rješenja izrađena je u Astri u malim serijama, samo kao ogledni prototip za revije i sajmove, te stručne kongrese poslovođa. Godine 1970. sudjeluje s našom „ambasadoricom mode“ Žuži Jelinek na modnoj reviji održanoj na terasi Oleander Hotela Esplanade u Zagrebu. Aktivna u UKIM-u, Udruženju kreatora i modelara kožne konfekcije i galanterije SFRJ, odlazi na međunarodne kongrese, seminare i skupove Modeurope, krovne udruge kožara i obućara. Položivši tečaj modelarstva kod Miroslava Vaha, oca našeg modelarstva obuće, stekla je pravo da sama vodi slične tečajeve za modelare u Astri. Na Međunarodnom tjednu kože i obuće u Zagrebu osvajala je svojim kreacijama za Tvornicu obuće Franjo Gorjup, odnosno za Astru, nagrade u nekoliko navrata, a Vrhunsko priznanje ZLATNU CIPELU dobila je na 26. Međunarodnom tjednu kože i obuće u Zagrebu 1977. (...)Tijekom svog kreativnog rada Udruženje kreatora i modelara kožne konfekcije i galanterije SFRJ, skraćeno UKIM, dodijelilo joj je u dva navrata (1982. i 1988.) Pohvalu i Priznanje za puni doprinos radu udruženja. U travnju 1990. odlazi u samostalne umjetnike i posvećuje se svojoj paralelnoj ljubavi – keramici.“ (Branka Hlevnjak)


  Na promociji će govoriti, uz autoricu knjige Branku Hlevnjak, recenzentica Andrea Klobučar, viša kustosica, voditeljica Zbirke mode i modnog pribora Muzeja za umjetnost i obrt, Zagreb te dr. art. Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a. Promotivnom timu pridružit će se urednica knjige Anastazija Debelli, dizajnerica knjige Lidija Novosel te Vlasta Jarnjak osobno.

   Kosuta1977
  1977.

  VlastaJarnjak 80 te

  Vlasta, osamdesete

  Kosuta1977

  Sedamdestee

  Kosuta1977

  1965.

  Kosuta1977

  Vlasta Jarnjak u Parizu, 1965.

  Kosuta1977

  1977.

  Kosuta1977
  1964.