GIVENCHY // 5 vintage momenata slavnog francuskog grofa, dizajnera i samozatajnog genijalca

  Hubert de Givenchy, grof, dizajner, veliki majstor forme i stiluete, predstavnik klasike i elegancije, posljednje je godine proveo u dvorcu u srcu Francuske. Prilikom njegovog odlaska u 91. godini prisjetit ćemo se nekih njegovih hitova... obilježio je stoljeće mode i u povijest uveo novotarije poput popularizacije crne haljine bez ukrasa, parfema za zvijezde, jednostavne gotove robe s dozom glamura.

   

  1959 GIVENCHY ON AVENUE GEORGE V tile

  Svijet će ga, osim toga, pamtiti i po riječima da haljina mora pratiti siluetu ženskoga tijela. Elegancija, naglašavanje ženstvenosti, govorio je ovaj genijalac. A njegovo prijateljstvo s Audrey posebno je poznato... bio je plemić, obitelj je htjela da se bavi pravom. No, Hubert je bio zaljubljen u modu, nagovorio ih je da ga puste da se bavi dizajnom. Obožavao je Balenciagu, radio neko vrijeme kod Diora i Else Schiaparelli, postavio temelje vlastite estetike koja podrazumijeva čisti kroj i samozatajan luksuz.  1959 GIVENCHY ON AVENUE GEORGE V tile

  1. Givenchy L’Interdit – 1957. Hubert je kreirao miris za Audrey, no na koncu je odlučio dati ga u prodaju. Bio je to prvi celebrity parfem ikad.

   

  tifanny dress givenchy audrey


  2. Opet Audrey – crna haljina u filmu Doručak kod Tiffanyja promijenila je pogled na večernje outfite. Hubert je poštivao pokret u haljini, jednostavnost i sklad izrade, izbjegavao je suvišne ukrase. Sitna glumica više je puta naglasila kako se u njegovim haljinama osjeća sigurno, zaštićeno i prelijepo.

   

  1959 GIVENCHY ON AVENUE GEORGE V tile

   

  3. Kuću je osnovao 1952. godine, odmah predstavio kolekciju Separates – gotovi komadi za luksuz u pokretu! Bluze s velikim rukavima, Bettina kroj i raskošne suknje za svaki da oduševili su gošće – u ono vrijeme išlo se kod krojača, Hubert i suvremenici polako su krenuli u definiciju pret-a-porter linija.

   

  1959 GIVENCHY ON AVENUE GEORGE V tile

  4. Jackie O. – voljela je Givenchyjeve kreacije, no kao prva dama SAD-a znala je da treba nositi uglavnom američke dizajnere, tako da je Huberta zvala povremeno. Jedna od poznatih haljina je cvjetna, satenska, s pripadajućim plaštom.

  1959 GIVENCHY ON AVENUE GEORGE V tile

   


  5. Beauty sekcija osnovana je 1989. kao Givenchy Beauté – do onda su imali parfeme, no krajem osamdesetih kreće njihov legendaran kozmetički Prisme concept koji postoji i danas. Make-up su reklamirale mnoge slavne manekenke, među njima i Carla Bruni.

   1959 GIVENCHY ON AVENUE GEORGE V tile

   

  1959 GIVENCHY ON AVENUE GEORGE V tile

   

   

  1959 GIVENCHY ON AVENUE GEORGE V tile