ELA LEKO I LEO SUBANOVIĆ // tekstilne instalacije imaju veliki potencijal – od ukrašavanja odjeće do produkt dizajna i rasvjetnih tijela

  Mladi dizajneri tekstila s TTF-a Ela Leko i Leo Subanović otvorili izložbu tekstilnih instalacija 'Into the blue' na Pučkom otvorenom učilištu (Ulica grada Vukovara 68), u Galeriji CEKAO

   

  @dubravkapz #exhibition #textileart #zagreb #croatia🇭🇷 #art #cekao #ttf #tekstilnotehnološkifaktet ♬ Peaceful Day - Peder B. Helland

   

  Izlažu zajedno, no svaki ima svoj vlastiti izričaj, donose razne vizije tekstilnih tkanina i materijala te ih oblikuju u inovativne predmete napravljene ručnim radom.

  cekao ela leo

  - Moji su radovi krenuli iz inspiracije o peškirima, koji su tradicionalni hrvatski ručnici i te njihove forme u tkanju. Naime, tkani su na specifičan način te se uzorak na njima dobiva s potkom koja kao da lebdi na baznoj tkanini. Time formira te pravokutne oblike, koji sami stoje i onda sam to dalje gradio – izjavio je Leo Subanović za Divu.

  3D karakter kreacija je ključan, predmeti lebde u zraku, no ujedno se mogu osmisliti i u manjoj dimeziji, kao produkt dizajn ili neka fora kravata – koju je Leo i osobno nosio.

  izlozba cekao leo subanovic

  Kreativnost dizajneri koriste u svakom segmentu odijevanja, bilo koji element odjeće može biti ručno rađen, za veću estetsku vrijednost.

  cekao 5

  Mentorica izv. prof. art. Koraljka Kovač Dugandžić s TTF-a, koja se ujedno brine o studentima kako bi se što više predstavljali i sudjelovali na raznim izložbama, trudi se naglasiti prednost raznolikosti izrade u tekstilu.

   ela leo 55

  Leo je za Divu opisao proces izrade: - Radovi su obamitani na filcu s kojim treba pažljivo raditi da se ne skupi i onda se treba prošiti punom dužinom, da ti konci ne padnu s filca. Nakon toga ih šijem u forme, sve radim ručno. Što se tiče boja, one mi dolaze proizvoljno, uzimam materijale koji su ne toliko atraktivni sami po sebi, nego nešto što špaga za brodove ili vodilice za pse ili konci te im dajem život – .

  Kolegica Ela Leko ima nešto drugačiji pristup, trenutno je fokusirana na trokute kao oblik kojeg niže i spaja te od toga nastaju veliki, lebdeći oblici.

  leko subanovic3

  - Kao i kolega Subanović, studentica sam završne godine TTF-a, smjer dizajn tekstila. Trenutačno sam u fazi trokuta, uzimam materijal koji dekonstruiram do kraja i onda ga ponovno spajam. Koristim materijal za tapeciranje, umjetnu kožu i baršun, radim kombinacije s bojama i onda sve to zajedno prošivam u nekakvu organsku formu. Radim tapiserije od kojih sam onda napravila lebdeće tekstilne instalacije. One zauzimaju određeni prostor i imaju 3D forme – rekla je Ela Leko za Divu.

  Projekti poput ovog donose važnost samog dizajna tekstila jer upravo je on jedna od početnih točaka kreiranja odjeće. No, tu su i potencijalne suradnje i poslovi na dizajnu predmeta, produkt inovacija te svega što ukrašava interijer.

  izlozba leko i subanovic

  Autori poput ovih daju nam šansu da uđemo u svijet ručno rađene estetike i ljepote koji život i okruženje čini bogatijim.

  Izv. prof. art. Koraljka Kovač Dugandžić je okupila je autore tekstila u kolektiv Arteks koji sada nastupa na raznim izložbama te se trudi kako bi im se otvorio lakši put prema uspjehu i vidljivosti njihova rada.

   leo ela cekao