DINO LENGER // kako je studirati MODNI DIZAJN u NEW YORKU?

  - Studiranje u New Yorku definitivno prelazi sva moja očekivanja – piše mi Dino Lenger na e-mail, nakon što sam ga zamolila da mi malo opiše kako mu je studirati u Velikoj Jabuci i općenito, kakav mu je lifestyle u jednom od najpoželjnijih gradova svijeta. Dino je rođen u Osijeku, bavio se manekenstvom, no u neko doba shvatio je da mu naša sredina ne pruža dovoljno mogućnosti pa se uputio u Ameriku. Sada studira Fashion Design – Womenswear, na The Fashion Institute of Technology.

  dino1

  - Na svakom predavanju upoznajem ljude iz različitih dijelova svijeta, što FIT čini odličnom interkulturalnom sredinom, a uz to se fakultet nalazi u samom srcu Manhattana, na 7. aveniji, koja se također još zove i Fashion Avenue. Nalazi se samo 10 minuta pješice od Times Squarea. Prije početka semestra isplanirao sam si raspored i imao mogućnost istražiti svakog profesora poimence – piše mi Dino - koristeći stranicu ratemyprofessors.com te na taj način odabrati profesore koji najbolje odgovaraju mom stilu rada i učenja - .

  dino1


  Svi profesori čije predmete slušam prvi semestar su jako posvećeni svojim studentima i onome što rade. Neki od njih dolaze u učionicu i sat i pol vremena ranije kako bi studenti mogli koristiti to vrijeme za rješavanje nejasnoća u nastavi i učenju, ali i kako bi završili projekte, koje bi im samostalno bilo teško završiti.

  Fakultet također ima jako puno besplatnih aktivnosti za studente izvan nastave poput instrukcija za svaki predmet, teretanu s privatnim trenerima, fitness, yogu i zumbu, mnoge studentske klubove s različitim fokusima, učionice koje su otvorene do 2 ujutro, besplatne Adobe programe, ulaznice na različita događanja na fakultetu i van fakulteta te mnoge druge stvari.

  - FIT također ima i svoj muzej, besplatan za sve posjetitelje, a sljedeći tjedan im dolazi izložba pod nazivom “Exploring Paris, Capital of Fashion” koja sadrži oko 100 komada odjeće od 1950 godine do danas. - Često imamo i različite konferencije za studente, te će se uskoro održati jedna s našim bivšem studentom, slavnim Calvin Kleinom kao glavnim govornikom – ističe Dino.

  dino1

  Što se tiče konkretnih planova, zna da će ostati u modnoj industriji. Bavi se idejom i mogućnostima kako modnu industriju učiniti održivom i vjeruje da će mu to biti fokus u daljnjem radu.

  U New York je otišao prije 4 godine, usred manekenske karijere. Rođen je u Osijeku te je hodao na niz naših revija. - San o preseljenju u Ameriku pojavio mi se još kad sam bio srednjoškolac. Oduvijek me interesirao i privlačio tempo života u američkim gradovima, a nedostatak mogućnosti za poslom i zaradom u Hrvatskoj taj su san pretvorili u stvarnost. Ovdje sam došao s nadom da ću to i promijeniti, što se i dogodilo vrlo brzo nakon moga dolaska u New York - . 

  dino1

  Naravno da je tamo život dinamičan, tako da mu je svaki dan – drugačiji! - Ponekad je teško uhvatiti tempo grada i zbog toga smo se u jednom trenu, prijatelji i ja, odlučili preseliti u Los Angeles, no brzo smo se vratili. Sada mi je tempo određen nastavom i na putu do fakulteta svaki dan vidim jako puno zanimljivih lica i zabavnih situacija. Živimo u kvartu Hell’s Kitchen i okruženi smo raznolikim kulturalnim sadržajem, tako da često posjećujem muzeje i izložbe, Broadway predstave, operu i balet u Lincoln Centru. U slobodno vrijeme znamo imati piknik ili šećem obalom rijeke Hudson sa psom. Također, radim kao stilist i headshot fotograf za glumce i korporativne djelatnike - .

  dino1

   dino1