Cro A Porter / skulpture bez boje

  Razne skulpturalne forme viđene su sinoć na Cro A Porteru koji se ovih dana održava u zagrebačkom mega studiju Jadran filma. Impozantno velik prostor uistinu u sjećanje priziva brojne akcijske scene koje su upravo tamo dobile život i vječno zabilježene na filmskim trakama, no ovih dana Jadran film mjesto je održavanja jednog modnog filma.

  madame demode 2
  Madame Demode


  Dizajneri koji se priklanjaju isključivo ne-bojama obično vole istraživati u kroju, ili čak osmišljavati kombinacije tekstura koje su dovoljno atraktivne i zanimljive, pa im boja naprosto – ne treba. Sinoć se kao majstorica dokazala Madame Demode, odnosno autorica Viktorija Vržesnevskaja, koja je na pistu poslala androgine forme. Njezini komadi mogu se zamisliti i na njoj i na njemu, kao na primjer plisirane vunene jakne s naglašenim ramenima ili razigrani bolero također inspiriran lepezastim okvirima.

   

  xenia design 1
  Xenia Design


  Sinoć su autori, njih čak devet, odlučili pustiti uratke bez boje, tek se Ksenija Vrbanić odlučila za pigmente ružičaste i crvene, no samo mjestimično. Pa ako nema boje, tu je obično forma u prvom planu - kako je i bilo. Xenia Design, brend koji je osim kod nas, poznati i diljem svijeta, nastavlja svoju priču koja uključuje kreacije koje dobro izgledaju u svim veličinama, koji sakrivaju nedostatke, a opet ističu taj sveprisutan i moderan volumen. Crna i siva omiljeni su tonovi Ksenije Vrbanić, koje razbija vatrenim tonovima.

   

  etna maar 1
  Etna Maar


  I Etna Maar se sinoć istaknula svojom ležernom pleteninom u bijelim i sivim tonovima, s resicama, koje dodatno dinamiziraju siluetu. Dizajnerica koja stoji iza ovog kvalitetnog hrvatskog brenda uvijek radi s pleteninom koju koristi za sve - od haljine do kaputa ili jakne. Andrijana je u modnom svijetu poznata i po etno stilu, no on s godinama postaje sve jednostavniji, urban i sve pristupačniji.

   even east 5
  Even East

   

  Petra Vuletić i Saša Hortig svoje su skulpturalne modne forme izveli od krutih materijala koji svojom čvrstinom naglašavaju siluetu pješčanog sata te su praktični za modeliranje. A odijelo je dekonstukcijski obradio Vedran Sardelić, koji nastupa pod imenom Even East. Jednom je sako postao bolero, a drugi put je košulja postala detalj na haljini. Povećao je i potkošulju koja pod njegovim kreativnim utjecajem postaje duga prozirna haljina.

   

  vuletic hortig 2
  Vuletić & Hortig

   

  Sin Loredane Bahorić, Tomislav, koji nastupa pod Spirit by T.B. ovoga se puta inspirirao likom beskućnika, na način da kombinira razne nedovršene tkanine - kao da je stao u procesu dizajna i tek će ga završiti. No, ipak neporubljene tkanine imaju svoju čar, već neko vrijeme su u modi prisutne na sve strane, a Tomislav ih stavlja uz bok mrežastim materijalima, velikim kapuljačama i prslucima ispod kojih viri nemarno položen šal.

   

  spirit tomislav bahoric 5
  Tomislav Bahorić / Spirit by T.B.

   

  spirit tomislav bahoric 1
  Tomislav Bahorić / Spirit by T.B.

   

  mario vijackic 1
  Mario Vijačkić

   

  tatjana pantos 1
  Tatjana Pantoš

   

  maja podrug 3
  Mayn by Maja Podrug