Courrèges / relansiranje muške linije

  Poznato vam je ime Courrèges? Za tri dana André Courrèges proslavit će 91. rođendan, a u šezdesetima je bio poznat po space kreacijama, kad je stvarao neke od najvažnijih kolekcija tog doba. Zvali su ga „Le Corbusier of couture“ – inspirirale su ga arhitektura i snažne linije.

   

  Courreges-1965-568x378

  André Courrèges i modeli u njegovim kreacijama, Paris Vogue 1968.


  Vrijeme u kojemu su velesile ulagale iznimna sredstva na svemirske programe, neminovno je utjecalo i na modu, pa su popularni bili filmovi o space ikonama poput Barbarelle (1968.), a brojni su dizajneri, s Courrègesom na čelu, stvarali srebrne haljine s bijelim detaljima, kratke i jednostavne. Moda se taman oslobodila finih suknjih iz pedesetih i novo je doba moglo početi. Naravno da su put na Mjesec (američki Apolo 11, 1969.) i brojna slična ruska dostignuća donijeli društvu, a time i modi, jednu novu energiju.

   

  marie-lise-gres-l-and-unidentified-model-in-andre-courrc3a8ges-designs-photo-by-william-klein-1965-melvin-sokolsky

  Foto: William Klein, 1965


  Sada je najavljeno da kuća André Courrèges kreće u relansiranje muške modne linije, i to ovog travnja, a par mjeseci nakon toga na tržište će poslati i novi miris. Brend Courrèges je od 2011. u vlasništvu francuskih poduzetnika Jacquesa Bungerta i Frédérica Torlotinga koji s nekada utjecajnom kućom imaju velike planove - nedavno su osmislili i capsule kolekciju za La Redoute. Očekivan je futuristički pristup, kakav je kuća njegovala od početaka, a i sami su vlasnici istaknuli da će se posvetiti tehnološki naprednim materijalima.

   

  98697

  Audrey Hepburn u kreaciji A. Courrèges. Foto: Douglas Kirkland, Pariz, 1965

  cour12a

  Dianna Ross

   

   

  cour3acour7cour10courglassescourreges3