Anel Hairstyle / skok u dvadesete

  Velika revolucija i modni skok prošlog stoljeća pripadaju ludim dvadesetima: promjene u statusu žene u društvu dovele su i novu kreativnost. Svoju neudobnu slojevitu odjeću i korzete zamijenile su lepršavim i jednostavnim haljinama koje jedva da su prikrivale koljena (što je prije stotinjak godina bilo ravno šoku) i onda odrezale kosu.

  Tumači: Ana Kuštre @ Anel salon

  mona-maris-hairstyle

  Mona Maris - poznata glumica iz Argentine

  Pošto je bio deficit muškaraca (kao i nakon svakog rata, u ovom slučaju 1. Svjetskog) njihove su poslove prihvatile žene te se počele odijevati jednostavnije, praktičnije. Krenule su odlaziti u klubove gdje se plesalo uz alkohol i charleston. Pod utjecajem novog načina života, počele su njegovati takozvani garcon iliti dječački izgled. Uz to obavezna je bila ravna silueta i opuštena haljina na bretele i s većim dekolteom. Pionirka svega toga bila je slavna Coco Chanel koja je i sama nosila kraću kosu, shvativši koliko je sve jednostavnije kad posudi vestu od prijatelja i skine korzet.

  Time je završena i era dugih kosa, a u modu dolazi kratki bob kojeg je proslavila popularna charleston plesačica Irene Castle. One koje nisu željele ošišat kosu vezale su kosu u niske punđe ili su dizale kosu da bi izgledala kao da je ošišana na bob.

   

  geraldine-dvorak

  Glumica Geraldine Dvorak

   

  Na tom kratkom bobu nosila se ravna kosa ili vodeni valovi. Valovi su posebna tehnika i bez obzira što danas mnogi obične kovrče nazivaju valovima, to nema veze jedno s drugim.
  Retro valovi rade se na mokru kosu premazanu pjenom za učvršćivanje. Radi se isključivo sa češljem i velikim špangama za valove. Češljem i prstima oblikujete val i zakopčate ga kopčom da se val ne raspadne jer je kosa mokra. Kada na cijeloj kosi napravite valove, ostavite tako s kopčama da se kosa posuši. Kad se osuši, uklonite špange i bez češljanja učvrstite kosu lakom.

  Kosa je bila bitan dio sveukupne modne promjene. Zavladao je cloche šešir koji je krasio glavu gotovo svake žene. Šešir zvonastog izgleda koji je gotovo sakrivao jedno oko i imao kosi kroj dizajn je francuske dizajnerice Karoline Reboux (jedina od njezinih omiljenih klijentica bila je Marlene Dietrich koja je naručivala svoje prekrasne berete). Oblik i položaj vrpce na šeširu odavao je status žene: traka strelastog oblika označavala je da je u vezi, čvrsti čvor značio je da je udana, dok je raskošna mašna otkrivala da je dama slobodna. Ipak, kosa je ta koja je bila najveći ukras – novootkrivena sloboda kratke frizure dala je ženama novu, modernu ljepotu.

   

  demi-lovato-20s-hair

  Skoro sto godina kasnije - crveni tepih obožava velne, a Demi Lovato nosi iz uz jaku šminku

  retro-hair-hairstyle

   

  lia-toraretro-styleretro curly bridal updo hairstyleretro hair