Username *
Password *
Remember Me

Nekada davno tenisica se koristila isključivo u sportske svrhe, nije bila ni približno prisutna u svakodnevnoj garderobi kao što je to danas. Kad je Adi Dassler, Njemac iz gradića Herzogenauracha, u malom „vešeraju“ svojih roditelja sklepao svoju prvu tenisicu davne 1920-e godine, jedna nova povijest obuće mogla je početi.

AdiDasler

Nije prošlo dugo vremena – njegove su modele nosili oni koji se doslovno natječu s majkom prirodom. Olimpijci. Prva koja je imala tu čast bila je trkačica, Njemica Lina Radke. Ona je na Igrama u Amsterdamu 1928-e godine osvojila zlato na 800 metara.

U galeriji možete vidjeti modele Adidas tenisica u kojima su neki od najboljih sportaša svih vremena kroz dvadeseto stoljeće postizali zavidne uspjehe u svojim disciplinama. Činit će vam se poznate - upravo su tim modelima inspirirane tenisice koje nosimo danas, ovih godina, ovoga ljeta. Cool.

 

JOwens
1936 Berlin

Jesse Owens
Mladi je američki atletičar doslovno pomeo konkurenciju: njegove trkačke utrke završile su sa čak četiri zlatne medalje!


EZatopek
1948 London

Emil Zátopek
Noseći ove lagane tenisice, talentirani je Čeh osvojio zlato na 10 000 metara i srebro na 5000 metara. Iste godine Adidas je registriran kao brand s tri trake koje "snagu" imaju i danas.


CClay
1960
Rome
Cassius Clay
Imao je osamnaest godina, došao je iz Kentuckyja i uzeo zlatnu medalju u boksu. Kasnije je postao svjetski poznat pod imenom Muhammed Ali.


NKomaneci
1976 Montreal

Nadia Comaneci
Nova nada gimnastike bila je petnaestogodišnja Nadia, kasnije legenda svjetskog sporta. Dobila je čistu desetku.


EMoses
1984 Los Angeles

Edwin Moses
Slavni preponaš osvojio je zlatnu medalju na 400 metara. Bila je to čak 259. medalja koju su olimpijski sportaši "upecali" noseći Adidas tenisice.

 SGraf
1988 Seoul

Steffi Graf
Legenda "bijelog sporta" bila je najbolja njemačka tenisačica. U finalu je u ovim tenisicama pobijedila jednu drugu legendu – Gabrielu Sabatini.

 
JSotomayor
1992 Barcelona

Javier Sotomayor
Poznati skakač osvojio je zlato, a u tome mu je zasigurno pomogla tenisica napredne tehnologije, laganija i udobnija no ikad.

 
HGebrselassie
1996 Atlanta

Haile Gebrselassie
Etiopljanin je osvojio zlato na 10 000 metara čime je postao jedan od najboljih atletičara svih vremena.

 
2
2012 London

Za Olimpijski tim Velike Britanije dresove je osmislila Stella McCartney za Adidas. - Glavna ideja je bila da tim izgleda unificirano, jednako, tako da im to pruža osjećaj jedinstva i potpore, jer smatram da je to važno u sportu. Prepoznatljivi uzorak je motiv zastave, malo omekšan linijama tako da djeluje elegantno, ali i moćno - .