Username *
Password *
Remember Me

Selektirana tematska izložba ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje odijevanja, Vizije – Modna hibridnost, otvara se u utorak, 13. lipnja u 19 h, u galeriji u Tkalčićevoj 14 u Zagrebu.

  AlidaMezic cr
Matija Čop istražuje odnos tijela i odjevnog predmeta te njihovu simbiozu. Takva forma mode omogućava da tijelo bude spektakularno i uvijek u potrazi za izvornim identitetom.

 

Suvremena moda iznova čini eksperiment i hibridna je, što je odličje mreže u kojoj djeluje. Akceleracija modnog sustava kao i pitanje inovativnosti, virtualiteta te cikličkog ponavljanja robe, ono su što suvremena moda u svojoj otvorenosti čini transparentnim. Čini se da se u suvremenoj modi spajaju svi teorijski modeli, od semiotike mode do apokalipse tijela. No ono što ju izdvaja od drugih formi suvremenoga života u doba novih medija jest totalnost komunikacije, jer se moda spaja s tijelom. Forma mode ostaje otvorena za ono prošlo i buduće. Na taj način suvremena moda dobiva svoj vrhunac u beskonačnosti, ali uvijek uz mogućnost vraćanja i ireverzibilnog odnosa spram prošlosti - Petra Krpan i Jadranka Hlupić Dujmušić, iz predgovora. 

 

 AlidaMezic cr
Kao bazu za svoj rad Duje Kodžoman uzima poremećaje ličnosti koji rezultiraju teatralnošću i namjernim integriranjem elemanata kiča. Hibridnost i eklektičnost mode preostaje jedino mjesto za njezino cikličko obnavljanje.

 

ULUPUH-ova Sekcija za oblikovanje odijevanja periodično predstavlja radove svojih članova unutar ciklusa izložbi krovnog naziva VIZIJE, apostrofirajući aktualnost modnog izraza koji iz sadašnjosti projicira moguću budućnost. Kustosice ovogodišnje izložbe, i same modne dizajnerice, Petra Krpan i Jadranka Hlupić Dujmušić, detektirale su kao jednu od dominantnih pojava u suvremenoj modi tzv. modnu hibridnost, i postavile ju kao temu, izazov za autore izlagače.

 

AlidaMezic cr
Tijelo suvremene mode samo je posljedica terora povijesti, invazije novih medija i simulacije te nestanka subjekta. O tome kroz istraživanje filma govori rad Tihane Mikša Perković, kao instalacija tijela koje je krvavo i ranjivo, ali uvijek u mogućnosti pretakanja sadržaja.

 

AlidaMezic cr
Rad Alide Mezić referira se na psihološku dimenziju subjekta gdje se on štiti od vanjskih utjecaja suvremenog života.

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location