Username *
Password *
Remember Me

Zagreb ima svoja pomalo zaboravljena, retro mjesta, no jedno od njih sada se vraća u život - popularno zagrebačko kino Kinoteka u Kordunskoj 1 uz čiji su repertoar stasale generacije filmofila, nakon punih 12 godina stanke, u subotu, 22. travnja 2017. godine vraća se na raspored gradskih događanja.

 Kinoteka 1
Kinoteka zauzima neizbrisivo mjesto u srcima generacija Zagrepčana, kao i u kronikama zagrebačke kulturne scene, a rado je se prisjećaju svi koji su voljeli dobar film.

 

Tijekom 70-ih i 80-ih Kinoteka je bila jedno od omiljenih okupljališta gradske publike. Bilo je to doba kada je Zagreb bio bogat kinima, a izlasci u mala, kvartovska kina uobičajena zabava i društveni ritual.
Ponovno otvaranje Kinoteke kod mnogih će probuditi nostalgiju – neki će se prisjetiti djetinjstva i mladih dana, svog prvog filma ili poljupca uz zvukove projektora, dok će drugima prizvati u sjećanje stare zagrebačke izraze kao što su “tapkaroš*" ili "kartodrapec". Nova će pak publika dobiti zanimljivo mjesto za dobar filmski izlazak u koje su utkane brojne priče ovdje ispričane tijekom godina.
Povratkom jednog od zatvorenih, ali nikad zaboravljenih kina dodatno će se obogatiti filmska ponuda izvan komercijalne distribucije, kao i šira kulturna ponuda Zagreba, a očuvat će se i izvorna namjena dvorane koja je kao dio stambenog kompleksa u Kordunskoj izgrađena 1939./1940. godine prošloga stoljeća prema nacrtu znamenitog zagrebačkog arhitekta Marijana Haberlea.

 

Kinoteka 1


Program Kinoteke temeljit će se na oživljavanju onoga što je Kinoteka bila u prošlosti, kada je naraštajima bila sinonim za mjesto dobrog filma. Posebna pažnja posvetit će se prikazivanju filmskih klasika, a na repertoaru će se također naći dokumentarni filmovi te recentni europski i svjetski filmski naslovi. Bit će tu i programskih iznenađenja poput prikazivanja TV sadržaja u kinu, tzv. binge gledanje serija. Tako će svoje mjesto u Kinoteci pronaći sve generacije – stara i nova publika, susjedi i turisti, ljubitelji art-filmova i filmskih klasika, ali i oni naklonjeni određenim filmskim žanrovima ili autorima.

 

Kinoteka 1 Kinoteka 1

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location