Parfem kao umjetničko djelo

  Ako je umjetnost interpretacija emocija i izražavanje stanja duše i uma, onda je i parfem, taj nevidljivi, no duhom itekako opipljivi accessories – umjetničko djelo. Na ovim premisama rodila se ideja o parfemu kao djeliću umjetnosti, što nam je sinoć na terasi zagrebačkog kafića Velvet objasnio veliki poznavatelj i „istraživač“ parfema, bloer Juraj Sotošek Rihtarec.

  dsadsa

  Prepričavši nam ukratko povijest i važnost mirisa kroz stoljeća, istaknuo je činjenicu da su se parfemi, odnosno njegove varijante i preteči oblici, mijenjali kroz vrijeme, baš kao i načini i svrha korištenja.

  Kako su se umjetnički pravci nizali, tako je polako, ali sigurno, parfem kakvog poznajemo danas, dobivao obrise… Te ujedno „pratio“ pa čak bio dio mini društvenih revolucija: primjer je Chanel Cuir de Russie (Ruska koža) kojeg je njegova autorica osmislila kao muški miris stvoren za žene. Naime, ako one nose mušku odjeću, onda smiju tako i mirisati. Coco je igru spolova označila ne samo krojevima, već i parfemom koji je sadržavao esencije do tada rezervirane isključivo za muške mirise.

  Juraj je povukao i paralele između parfema i umjetničkih pravaca poput ekspresionizma, impresionizma, moderne te smatra da su se mirisne kreacije stvarale upravo po njihovim pravilima. - Umjetnik je ne samo onaj koji crta po platnu, već i onaj koji u isto vrijeme stvara mirisnu piramidu: i obojica se drže sličnih pravila, samo što svaki radi u svom mediju - .

  Među novijim mirisima ovoga stoljeća može se naći i Secretions Magnifique koji sadrži esencije znoja, sperme, krvi i majčinog mlijeka, za koje Juraj smatra da su ultimativan način konzumiranja mirisa: povratak samima sebi, kroz esencije koje su nam istinski bliske – Umjetnik je prošao ekspresionizam, impresionizam, otkrivao emocije i sada se vraća u prirodu, u sebe, okreće se prema svojoj unutrašnjosti… To je prava suvremena umjetnost - .

  Sljedeće njegove aktivnosti uključuju pisanje znanstvenog rada na temu parfema i političke ekonomije, te upoznavanje profesora i toretičara Chandlera Burra iz newyorške MOMA-e.

  Njegov blog možete pratiti na http://bleauog.blogspot.com/.

  cuir de russiePerfumeSOLENT 450x350

  Tags: Beauty Parfem