Username *
Password *
Remember Me

Jupi, konačno je stiglo toplo i lijepo vrijeme tako da naše terase i balkone možemo koristiti kao produžetak stana, a ne samo kao odlagalište za stvari kojima nije mjesto u stanu.

Savjetuje: stilistica Ines Coronelli

ines co terasa3

Moram priznati, najljepše mi je ujutro popiti kavu na ugodno uređenoj terasi, na prvom jutarnjem suncu ili predvečer sjediti i u miru ili u društvu popiti čašu vina. Nama terasa služi i preko dana kada sunce najviše prži jer imamo dječji bazen tako da se špricamo i igramo na terasi zapravo cijeli dan.

S obzirom da smo trenutno u stranoj zemlji, na Canarima, pa živimo u iznajmljenom stanu, nismo željeli puno ulagati za uređenje terase. No, kako je meni prilično bitno kako izgleda prostor u kojem boravim, pokušala sam sa što manjim ulaganjima postići maksimalni efekt.

ines co nasa trstika i plahte

 

 

Ovo su moje ideje kako jeftino i brzo vanjski prostor napraviti ugodnim.

1. Plahte
Obične bijele plahte mogu super mogu poslužiti kao tenda, zavjesa... objesite ih nekoliko kako želite. Mogu vidjeti kao zavjese, pustite da vjetrić kroz njih lagano puše i stvorite dojam baldahina i imat ćete osjećaj kao da ste na primjer na Maldivima a ne u Novom Zagrebu. Ili mogu biti razapete kao krov, odnosno tenca… kao jedro koja je jako trendy, ali skuplja verzija koja ipak zahtijeva instalaciju i investiciju. Plahte možete povezati običnom špagom koja na krajevima malo visi…

2. Staklenke
E baš na ostatke te špage koje vise mogu se privezati staklenke malih sokova ili baby hrane koje će zgodno zveckati... Možete ih i napuniti vodom do pola pa u njih staviti cvijeće ili grane. Osobno volim kristale i stakalca, tako da ih vješam gdje stignem. U veće staklenke ugurajte neke zgodne školjkice ili čak obično kamenje iz obližnjeg parka.

 

ines co terasa1


3. Svijeće
One će biti genijalne za večeri na terasi, kad su zapaljene, dok preko dana daju dojam luksuza i mira. Obične bijele debele svijeće iz Ikee meni su najdraže. Ukoliko nemate neke svijećnjake koji mogu stajati vani ili imate, ali su vam previše vrijedni ako se hm… razbiju, predlažem običan bijeli tanjur, ili omiljenog motiva. Postavite nekoliko svijeća raznih veličina i to je to… neka kapa vosak kako želi, pustite ga, to je najbolji dio!

4. Trstika
Ona je super praktična, a genijalno izgleda. Može se staviti i uz ogradu da si privatizirate svoje uživanje na terasi ili na krov. Ili jedno i drugo! Mi smo si tu napravili krov jer je Canarsko sunce nemilosrdno. Namontirali smo je na već postojeću konstrukciju i daje baš lijepi hlad, a malo propušta sunce pa imam feeling da sam na plaži u hladu. Vjerujem da u svakom većem centru, kao što je na primjer Bauhaus, ima za kupiti zarolana trstika, nije skupa i jako jednostavno se montira.

 

ines co terasa2

 

 

5. Teglice
Slično kao s trstikom, ima ih posvuda, raznih veličina, modela… meni su najdraže opet bijele jer dolaze do izražaja, ali fora mogu biti i oslikane, šarene, opletene špagom. Možete koristiti i one od hrane, krastavaca, pekmeza… Veće tegle mogu ići i na pod, a manje na ogradu, zidić, stol… u njih možete posaditi i ukrasno bilje. Ja volim bilje i cvijeće ali mi često ne uspijevaju, a probala sam i sa začinskim biljem, ukrasnim… Pa mi najbolje uspijevaju kaktusi. Srećom ovdje na Canarima ima 1000 vrsta kaktusa pa moja oaza liči na nešto.

6. Palete
Svemoguće palete! Obožavam ih, s njima stvarno ima bezbroj mogućnosti i nevjerojatno su jeftine. Ako ste malo spretni s alatom, od paleta se može napraviti super garnitura, stolić, klupica/spremište za jastuke… pa čak i ograda. Super fora je na nogice stolica ili sjedalice namontirati kotačiće pa se može voziti i pomicati po željama. Dovoljno je da se prefarba lak bojom ili samo zaštiti bajcom od sunca, kise i to je to!

7. Lampioni, lampice…
Za ugodnu večer na terasi (uz svijece i fino vino u lijepoj časi) najvažnija je blaga rasvjeta: sve što daje lijepu, prigušenu svjetlost, umjesto žarulje ili neke prejake lampe kakve uglavnom jesu na terasama. Pričvrstite lampice za zid, možete napraviti neki oblik ili lik... ili ih samo posložite po stolu, podu… a možete ih i strpati u vazu pa tako dobijete fora lampu.

 

ines co terasa5

 

 

 

ines co terasa7

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location