Username *
Password *
Remember Me

Prekrasna rječka vila slavnog umjetnika Joška Eterovića jedan je od dizajnerskih dragulja naše obale. Arhitekt zadužen za izgled i građu je Idis Turato, dok unutarnje uređenje potpisuje umjetnik osobno. Eterično zdanje se uklapa u okoliš i prirodu koju pušta u sebe kroz velike staklene stjene sa svih strana, a osim toga doslovno surađuje odnosno kontrira vremenu, ovisno o vjetru... - Svaka promjena vremena je vidljiva u kući i može se čak i fizički osjetiti. Pritom estetika kuće odlično reagira na sve prilike. Na primjer - jugo zapljesne kuću u potpunosti. Morska pjena tretira kuću kao svojevrsni greben i pritom se odlučno suprostavlja – ističe Eterović. Ljepota je i u slučajnim promatračima koji osobito ljeti na obližnjoj plaži zajednički uživaju u pogledu na Kvarner - . 

JOSKO ETEROVIC1

Joško Eterović sutra, u utorak 19. travnja, otvara samostalnu izložbu Ekscelentnost materije u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar. Kustos izložbe je Dominique Narran. Odabir djela Joška Eterovića nastalih tijekom posljednje tri godine potvrđuje njegovu jednostavnost, uvjerljivost i perfektnost. Ali i njegovo odlično snalaženje u materiji – platnu, drvu i pleksiglasu, podcrtano srazom bijele i crne boje.

eterovic galerija kranjcar ekscelentnost materije

- Sastavni dio ove izložbe zaigravanje je površine jakim namazima ili raznim materijalima. Na taj način osvijetljenjem postaje vidljiv međuprostor koji nas odvodi dalje od realnog - najavio je Eterović. Uz pomoć jednostavnih instrumenata - ravnala i šestara - Eterović je precizno komponirao svoje slike i ostao vjeran sebi, osobito svojoj geometrijskoj strogosti, apstrakciji i redukcionizmu. 

JOSKO ETEROVIC2

- Kuća je prepuna prednosti – prije svega blizina mora stoga imate osjećaj kao da ste na brodu, s razlikom da je ovdje još više otvora odnosno prozora. Kuća je svojom dužinom od 30 m otvorena prema moru. Terase ujedno i povezuju sve dijelove kuće – od soba, do kuhinje do boravka odnosno atelijera. Bazen koji se nalazi s bočne strane kuće dodatno pojačava dojam mora i povezanosti s njim - priča umjetnik.

JOSKO ETEROVIC3

Kuća sadrži 3 etaže povezane liftom i stubištem. Na svakoj se etaži nalazi dio koji funkcionira i kao svojevrsna prezentacija radova kroz godine koje će obilježiti umjetničko djelovanje. Sve je to protkano privatnim detaljima koji ovu građevinu od 600 kvadrata čini izuzetno ugodnom za život. Atelier je zbirka radova, knjiga, detalja koje autoru služe u kreativnom putovanju u nove avanture, a tu su i nezaobilazne sprave za vježbanje.

JOSKO ETEROVIC4

- Ova kuća služi za uživanje u životu – ističe Joško Eterović. - U kući se živi, radi, ugošćuju prijatelji, priređuju zabave uz koncertni klavir... Ovdje volim apsolutno sve. U atelieru je prekrasno, uživam u salonu, u kuhinji, na terasi… sretan sam u njoj - .

JOSKO ETEROVIC5JOSKO ETEROVIC6JOSKO ETEROVIC7JOSKO ETEROVIC8JOSKO ETEROVIC9JOSKO ETEROVIC10JOSKO ETEROVIC11JOSKO ETEROVIC12JOSKO ETEROVIC13JOSKO ETEROVIC21JOSKO ETEROVIC22JOSKO ETEROVIC23JOSKO ETEROVIC24JOSKO ETEROVIC33JOSKO ETEROVIC34JOSKO ETEROVIC44JOSKO ETEROVIC45JOSKO ETEROVIC53JOSKO ETEROVIC54JOSKO ETEROVIC56JOSKO ETEROVIC58

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location

Ova web stranica koristi (cookies) kolačiće za spremanje podataka o posjeti. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu pristajete na uporabu kolačića.