Username *
Password *
Remember Me

Tamara Bombardelli, poznata modna dizajnerica i autorica nekih od najzanimljivijih modnih dodataka na našoj sceni otkriva svoje lifestyle inspiracije. Ljubiteljica avangarde školovala se u Milanu, Londonu, Berlinu, uzela najbolje od njih, vratila se kući i postala modna zvijezda. Kreativnost i rad za nju su must-have, a ideje dolaze od svukud – otkrijte što kod nje izaziva oduševljenje…

tamara berlin zid

1 Najdraži grad - Berlin
Berlin je, po mom skromnom mišljenju, jedan od najboljih dokaza kako grad najviše od svega čine ljudi i njihova interakcija. Na primjer, Rim je od Berlina veći, ljepši, simbol moći, a opet je njemački grad ima nešto posebno, što se ne može vidjeti na prvu. Smatram da je mnogo više od Njemačke, New York nije prava Amerika. Osim toga, Berlin se dešava i sada, danas, za razliku od na primjer Londona koji je svoj vrhunac imao u sedamdesetima. London mi se čini kao nostalgičan grad koji živi u prošlosti. Berlin je suvremen, a istovremeno nije komercijalan, što je po meni jedna od najnedostižnijih karakteristika bilo grada bilo koje druge vrste umjetnosti.

tamara berlin32

Na primjer utorkom je nastup berlinske filharmonije besplatan, a četvrtkom je slobodan ulaz u sve galerije i muzeje. Njihov je slavni zid postao pravo umjetničko djelo i vječito platno za artiste. Upravo iz Berlina dolazi i kostur moje inspiracije za moj prepoznatljivi dizajn torbi. Naime, tamo su cijevi za plin i vodu na mnogim mjestima izvan zidova, umjesto da su podzemne, sakrivene. I još moje omiljeno mjesto za izlazak – Berghain, već niz godina proglašavan najboljim klubom na svijetu. Na njegovom vrhu su sladoredarnica i absinth bar!

tamara5
Tamara u svom ateljeu


2. Najdraža povijesna ličnost - Grigorij Jefimovič Rasputin

Grigorij Jefimovič Rasputin (Pokorovskoje, 10. siječnja 1869. - Sankt Peterburg, 30. prosinca 1916.), bio je ruski svećenik i vidovnjak. Jedna je od najkontroverznijih osoba ruske povijesti. Rođen je i odrastao u Sibiru, gdje je postao utjecajan član flagelantske vjerske sekte. U prijestolnicu Sankt Peterburg stigao je 1911. i svojim hipnotičkim moćima zaustavio krvarenje carevića Alekseja i zbog toga ga je pod svoju zaštitu uzela carica Aleksandra Fedorovna.

sconta-8

Rasputin je bio grub i bezobrazan seljak, a ubrzo je postao poznat po razvratništvu i pijančevanju. No, carica je u njemu vidjela božjeg poslanika koji se brine za budućeg cara. Rasputin je smetao velikašima koji su uvidjeli da se njegov utjecaj na carsku obitelj širi na gospodarska i politička pitanja. U noći na 30. prosinca 1916. odlučili su ga smaknuti. Prvo su ga otrovali vinom i kolačima, no otrov nije djelovao. Zatim ga je princ Jusupov ustrijelio iz neposredne blizine, pa je Rasputin pao na pod naizgled mrtav. Nakon nekoliko minuta ustao je, udario Juspova i pokušao pobjeći. Ostali urotnici su ga uhvatili, istukli, ispalili u njega još nekoliko hitaca, te ga bacili u hladnu rijeku Nevu. Kad je Rasputinovo tijelo pronađeno, pluća su mu bila ispunjena vodom. To je pokazalo da nije bio mrtav i da je pružao otpor sve dok se nije utopio u hladnoj rijeci. Rasputinov lik pojavljuje se i u kultnom stripu Corto Malteze kao Maltezeov kompanjon u raznim avanturama.

 

bowie4

3. Najdraži umjetnik – David Bowie
Iznimno rijedak primjer uspješne karijere u muzici kao i na filmu, unikatan primjer primjene važne pretpostavke za ne-prelazak u vlastitu karikaturu. Formula stilske raznolikosti u kojoj je uvijek najbolji stil onaj trenutni, suvremen točno onoliko koliko je to potrebno. S time da je shvaćao da je ta doza suvremenosti esencijalna koliko i skliska. Nakon njegove i smrti Lemmyja, ostao je još samo jedan, posljednji Mohikanac na otoku glazbenih legendi. Mick Jagger. Još jedna specifična bowievska karakteristika je da što je omotan čak i u gay parade zastavu, u maniri rimske toge, izgledao nevjerojatno muževno, seksi i zaštitnički, na onaj tipičan način na koji brojne djevojke zamišljaju princa na bijelom konju… A to mogu samo vrlo rijetki.

tamara9

4. Zabava! - ona je ono što me tjera naprijed i daje nepogrešan odgovor na pitanje, zašto ja ovo radim? Nisam sklona ozbijnom shvaćanju mode i njezinom veličanju kao nekoj umjetnosti. Između početka i kraja tu je dug, nezaobilazan, mukotrpan rad. Moda je naravno danas jedna od najjačih industrija, koketira s artom i ponekad mi se čini kao da svi žele sugar—free i gluten-free modnog kolača. I ja sam zgrabila dio njega. I mogu reći samo jednu stvar – sve što sam mislila, krivo sam mislila, sve na što sam se zakunula da nikad neću, sve sam to napravila. Ono što sam smatrala svojom posebnošću, počela sam vidjeti kao svoju ograničenost, za ono što sam smatrala da znam najbolje, shvatila sam da moram proučiti još jednom ili dvaput… Sad će netko reći, kako si to mogla? Prodana dušo, gdje ti je sad ta tvoja umjetnost? Na kraju sam shvatila da je ključ uspjeha da programiraš mozak tako da te ono što te treba nervirati, zapravo zabavlja. Zato, zabavljajmo se!

ThusSpokeZarathustra

5. Životni guru, najdraži filozof, Friedrich Nietzsche. Trebalo bi mnogo redaka da opišem njegov utjecaj na moj život. Mogu samo sa stopostotnom sigurnošću reći da bi ovaj svijet bio puno bolje mjesto kad bi svi čitali Nietzschea s razumijevanjem. Friedrich Wilhelm Nietzsche (Röcken, Prusija, 15. listopada 1844. - Weimar, 25. kolovoza 1900.) njemački je filozof, pjesnik, skladatelj i klasični filolog koji je postao najprovokativniji i jedan od najutjecajnijih mislilaca 19. stoljeća. Tvrdi da čovjeka u životu tjera želja za moći te da će se društvo razviti u nadljude.

tamara7
Tamara


6. Idealan dan – koji je to? Prvo i osnovno, bez mobitela, kompjutera, društvenih mreža… Ozbiljno to mislim. I obavezno s nekim boljim o pametnijim od mene od koga mogu nešto naučiti. Mjesto je potpuno nebitno, samo da nije neki muzej ili galerija… i još par takvih slobodnih dana. Vozimo se u autu, crveni Porsche Carrera iz devedesetih, nemamo nikakav cilj i imamo brdo love.

tamara1

madame demode tamara bombardelli
Tamarin dizajn za brend Madame Demode

 

 tamara on other skin
Foto: On Other Skin

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location