Username *
Password *
Remember Me

Jubilarni deseti Modni ormar sinoć je predstavio kolekcije mladih dizajnera TTF-a na temu eksperimentalna moda, u Zagrebačkom plesnom centru: simbioza tehnologije i odjeće, dekonstrukcija i ručno napravljena 3D tkanina glavni su elementi kreacija kreativnih studenata. Problašeni su i najbolji: Modni ormar ima dva žirija, strani je pobjednicom proglasio Valineu Vinger, a naš novinarski Galu Mariju Vrbanić, kćer svjetski uspješne dizajnerice Ksenije Vrbanić. Gali je pripalo i drugo mjesto prema ocjenama stranog žirija, dok je na trećem završila Marta Križaj. Titulu drugog i trećeg mjesta novinarskog žirija ponijele su Ivana Janjić i Josipa Ščapec.

MODNI ORMAR VRBANIC
Gala Marija Vrbanić


Gala Marija Vrbanić očito je naslijedila majčine modne gene - sličan modni izričaj i istraživanje u kroju i formi potpis su mlade autorice koju vrlo vjerojatno čeka plodna karijera na našoj sceni. Ksenija, koja je sve to s ponosom pratila iz backsagea i publike, istaknula je nakon revije kako nema ništa s time, odnosno da je Gala sve napravila sama. Ovo je još jedan moment koji već imamo: Loredana Bahorić i njezin sin Tomislav rade svako za sebe, no sličan i odličan potpis očit je od samih početaka. Moguće je da će se tako nadopunjavati Ksenija i kćer Gala jer mlada autorica inzistira na istraživanju krojnih formi i volumena, njezini su odjevni predmeti u znaku transformacije i perforacije.

MODNI ORMAR VALINEA VINGER
Valinea Vinger

Pobjedom je oduševljena i Valinea Vinger, čiji je modni princip i želja implementiranje novih tehnologija u svakodnevnu odjeću: - ideja za ovu kolekciju mi je došla spontano. U zadnje sam vrijeme dosta prisutna u start-up zajednici i volim multifunkcionalnost i integraciju novih tehnologija u odjeću. Kolekciju sam stvarala dva mjeseca, a nit vodilja bila je post-humanog stanja - .

MODNI ORMAR IVANA JANJIC 6
Ivana Janjić

Ivana Janjić i Josipa Ščapec donose sličan hand-made 3D element kroz različita tumačenja: Ivanine maske i oglavlja, te plašt od više metara, kao da su napravljeni od tamno crvenih latica ruže čime kroz crnu siluetu proviruje nova nježnost, dok Josipa kreira za večernji look, njezine su haljine male no rukavi su narasli poput tamnog čarobnog, fluidnog buketa.  MODNI ORMAR JOSIPA SCAPEC 2
Josipa Ščapec


Večer su začinile i kolekcije gostiju, prošlogodišnje pobjednice Nevenke Buzov i Erika Piženta: njihov se rad bazira na trakama i cik-cak plise konstrukcijama koje hrabro ulaze u prostor i mijenjaju onu očekivanu siluetu. A nakon modnog natjecanja pistom su prošetali velikani svjetske povijesti - Faraon Ramzes II., Gaj Julije Cezar, Marco Polo, Ivan Grozni, Luj XIV, Napoleon, Ban Josip Jelačić i mnogi drugi koji su u sklopu revije Veliki muškarci povijesti posjetiteljima prikazali svoja kostimografska umijeća.

 

GOSTI NEVENKA BUZOV6
Nevenka Buzov


Projekt Modni ormar financira se isključivo sredstvima i suradnjom s partnerima projekta koji ujedno osiguravanju i nagradni fond za pobjednike natječaja a to su Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Akademija dramskih umjetnosti, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Ministarstvo pomorstva, prometa i veza, Hrvatska poštanska banka, Artdeco, Šivanol, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Galerija ULUPUH i Zagrebački plesni centar, Hrvatski institut za pokret i ples te Francuski institut u Zagrebu.

Foto: Anto Magzan

 

GOSTI ERIK PIZENT 3

Erik Pižent

 

MODNI ORMAR VRBANIC2

Gala Marija Vrbanić

MODNI ORMAR VRBANIC6

Gala Marija Vrbanić

MODNI ORMAR VALINEA VINGER2

Valinea Vinger

MODNI ORMAR VALINEA VINGER 3

Valinea Vinger

 

MODNI ORMAR IVANA JANJIC 1

Ivana Janjić

MODNI ORMAR IVANA JANJIC 2

Ivana Janjić

MODNI ORMAR JOSIPA SCAPEC

Josipa Ščapec

MODNI ORMAR JOSIPA SCAPEC 5

Josipa Ščapec

MODNI ORMAR MARTA KRIZAJ1

Marta Križaj - kad se male ruke slože, onda i haljina dobiva boju na pisti

GOSTI ERIK PIZENT 4

Erik Pižent

GOSTI NEVENKA BUZOV1

Nevenka Buzov

GOSTI NEVENKA BUZOV2

Nevenka Buzov

GOSTI NEVENKA BUZOV22

Nevenka Buzov

MODNI ORMAR IVANA UDILJAK

Ivana Udiljak

MODNI ORMAR MARIJA LUKIC I KRISTINA VIDEK

Marija Lukić i Kristina Videk

Ormar40Ormar41Ormar42Ormar43Ormar45Ormar46Ormar47Ormar48Ormar49Ormar50Ormar51Ormar52Ormar54Ormar55Ormar56Ormar58Ormar59Ormar62