Username *
Password *
Remember Me

Jubilarni deseti Modni ormar, manifestacija koja se održava u organizaciji Tekstilnotehnološkog fakulteta u Zagrebu, započinje danas, 4. studenog 2015. u 19 sati otvaranjem jedinstvene izložbe studenata studija modnog dizajna i njihovih gostiju pod imenom Izlog u radu 5, u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

IVANA JANJIĆ
Ivana Janjić


Jedan od najvažnijih ciljeva Modnog ormara je poticanje mladih dizajnera u osmišljavanju i stvaranju vlastitog prepoznatljivog stvaralačko – kreativnog  modnog izričaja. Stoga je i ove godine središnje događanje Modnog ormara predstavljanje revija radova 10 najboljih studenata na temu Eksperimentalna moda, odabranih na natječaju u organizaciji fakulteta sredinom godine koje je na rasporedu u četvrtak, 5. studenog u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru. Na reviji će se predstaviti Andrea Hess, Gala Marija Vrbančić, Ivana Janjić, Ivana Udiljak, Josipa Ščapec, Luiza Serblin, Marija Lukić i Kristina Videk, Marta Križaj, Monika Merlin i Valineja Vinger.

 

4.MO 2009 kazaliste TREŠNJA foto ANTO MAGZAN MArio TREŠĆEC KREFA u akciji
Mario Treščec / foto: Anto Magzan

 

- Ormar je do sada postigao ono što nam je oduvijek i bio najvažniji cilj – naši su studenti dobili priliku prezentirati se na svjetskoj modnoj sceni. Matija Čop predstavio se u Parizu, modeli Pavle Aleksić prikazani su u australskom magazinu Vogue, bila dijelom Fashion Weeka u Moskvi, Šangaju, a radila je ček i za svjetski brend Zara. Morana Kranjec bila je dijelom London Fashion Weeka i to je samo dio uspješnih priča Modnog ormara, a naši mladi dizajneri dijelom su i renomiranih domaćih modnih izdanja - izjavila je mentorica Modnog ormara, red.prof.art Nina Režek-Wilson.

 

5.MO 2010 foto ANTO MAGZAN revija IVA ŠIMUNOVIĆ
Iva Šimunović / foto: Anto Magzan

Studenti će svoje radove, uz podršku struke, predstaviti pred eminentnim međunarodnim i novinarskim žirijem sastavljenim od vrhunskih stručnjaka iz područja mode, dizajna i kostimografije kao što su Natalija Žarković, dizajnerica modnog brenda Trussardi, Stephen Higginson, umjetnik i vlasnik galerije u Londonu, Jens Laugesen, kreativni direktor i modni dizajner iz Londona...

Prvu će večer, 5. studenog 2015., obilježiti i revija kostima pod imenom Veliki muškarci povijesti gdje ćemo između ostalih vidjeti Sulejmana, Napoleona, Cezara, Dioklecijana, Marka Pola, Faraona Ramzesa II u izvedbi studenata druge godine BA studija modnog dizajna i studenata dipolomskog studija kostimografije, nakon koje slijedi proglašenje pobjednika.

U petak, 6. studenog na rasporedu je revija diplomiranih studenata Tekstilno – tehnološkog fakulteta, već afirmiranih dizajnera, u Zagrebačkom plesnom centru s početkom u 20 sati, a to su revije Martine Herak, Ane Kujundžić, Bibe Šipek, Ane Marie Ricov, Ivice Klarića, Tomislava Jerčića, Xenie Design, Igora Galaša, I-GLE i Renate Svetić.

ANDREA HESS
Andrea Hess

 

- Modni ormar povezuje jako puno stručnjaka koji se rado odazovu našem pozivu da budu dijelom velike backstage pustolovine Modnog ormara. Ove će godine više od 300 ljudi raditi iza kulisa, a svi su oni volonteri i svi prenose svoja umijeća, kreativnost i znanje na ove mlade i talentirane ljude. Ponosni smo što su neki od njih s nama od prvog dana i hvala im svima što nas podržavaju dugi niz godina – izjavila je Marija Koprtla, voditeljica backstagea Modnog ormara i dugogodišnja vizažistica.

Osim revija i natjecanja, Modni ormar donosi i izložbe modnih fotografija pa će tako u četvrtak 19. studenog biti otvorena izložba Dobranić & Zalukar u Galeriji Ulupuh, a u ponedjeljak 23. studenog izložba pod nazivom Međunarodno vidljivo – osam godina diplomskog studija Kostimografija u Medijateki francuskog instituta.

LUIZA SERBLIN
Luiza Serblin

Projekt se financira isključivo sredstvima i suradnjom s partnerima projekta koji ujedno osiguravanju i nagradni fond za pobjednike natječaja, a to su Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Akademija dramskih umjetnosti, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Ministarstvo pomorstva, prometa i veza, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Galerija ULUPUH i Zagrebački plesni centar, Hrvatska poštanska banka, Artdeco, Šivanol, Hrvatski institut za pokret i ples te Francuski institut u Zagrebu.

 

GALA MARIJA VRBANIĆ

Gala Marija Vrbanić

MARTA KRIŽAJ

Marta Križaj