Username *
Password *
Remember Me

Minica je početkom šezdesetih godina prošloga stoljeća izazvala šok na ulicama - u tome je svoje prste itekako imala Mary Quant (81), jedna od autorica koje su zaslužne za modernizaciju ženskog odijevanja. U ono doba stepfordske su supruge, uglavnom kućanice, nosile strukirane new look haljine i bile ponosne na svoja čedna odjelca, a njihov je svijet pošteno razdrmala upravo ova sitna i dinamitna Britanka. Sve su najednom poželjele nositi kratku suknju i bob frizuru. I sama je Mary bila oličenje novog stila, šišao ju je legendarni Vidal Sassoon, autor bob frizure.

quant1
Mary Quant i njezin modeli / 1966.


U Londonu se tijekom šezdesetih razvila moderna scena koju danas poznajemo pod imenom Mod, a Mary je bila dio nje. Dužinu suknje je brutalno skratila, uzela modele poput Twiggy i napravila revoluciju. - Odijevajte se radi sebe, kako biste se zabavili, a ne radi drugih - poručivala je mlada Mary ženama onog vremena. Jedna od tadašnjih modnih novinarki, Ernestine Carter, izjavila je: - rijetki se rađaju u pravo vrijeme, na pravom mjestu, s pravim talentom. U recentnoj modi to su Chanel, Dior i Mary Quant - .

I kad se gleda s današnje distance, ova je autorica bila jedna od onih koje su modu pokrenule, potaknule je na promjene koje su direktno utjecale na scenu danas. Osim minica, Mary je predlagala i linije vrućih hlačica, hulahopki, surađivala je s drugim brendovima na pod-linijama te, shvativši snagu širenja brenda, lansirala i make-up liniju. Tako je nudila zaokruženi novi look: debela crta na očima, bijela linija ispod, kratka suknja i fora čarape u boji. Bila je to slika moderne žene koja se odijevala slobodnije, za sebe, za zabavu i pokret.

1963. Mary je dodijeljena britanska nagrada Dress of the Year, a OBE odličje Britanskog Carstva dobila je 1966. godine. Ove je pak godine proglašena Dame Commander of the Order of the British Empire (DBE) za postignuće u britanskoj modi. Danas je njezino ime vrlo popularno u Japanu gdje u kozmetičkim dućanima možete pronaći Mary Quant make-up liniju.

mary

mary vidal sassoon

Legende mode i ljepote: Vidal Sassoon šiša Mary Quant

 

47-Twiggy-mod-style-Mary-Quant-dress

Njezine je kreacije nosila i Twiggy

 

AP2169-1960s-boots-advert

mary-quant-1960mary-quant-tricel-nova-april-68mary-quant 735-profilemary2maryquant3mary dressmary quantmary smallMQ GOGOTHE SWEET JANE BLOG MARY QUANT PETTICOAT MAG 1967THE SWEET JANE BLOG MARY QUANT RAVE MAGAZINE 1966twiggyin60s

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location