Username *
Password *
Remember Me

Orašar iliti Ščelkunčik Petra Iljiča Čajkovskog, super-popularni blagdanski balet za djecu i odrasle, velika je kazališna božićna poslastica za koju od jučer u zagrebačkom HNK možete nabaviti karte. Izvodi se u koreografiji Dereka Deana, te scenografiji i kostimima Roberte Guidi di Bagno.

orasar3


Orašar je jedno od najljepših djela klasične baletne literature, a tradicionalno se uobičajilo njegovo prikazivanje upravo u prosincu, uoči božićnih blagdana. Ove godine predviđeno je 13 predstava u studenome i prosincu. U sto dvadeset godina od praizvedbe popularnost Orašara kod publike, osobito kod djece, stalno je rasla i danas je to najizvođeniji balet na svijetu te vjerojatno ne postoji nijedna generacija mladih koja nije odrasla uz njega. Toliku popularnost daje mu iznimna glazba, priča i koreografija, ali i činjenica da je vrlo malo djela nastalo u savršenoj simbiozi dvaju istinski velikih umjetnika kakvi su bili skladatelj Čajkovski i pisac libreta te koreograf Marius Petipa.

orassar2


Zagrebački je Balet tijekom svojega postojanja prikazao nekoliko odličnih uprizorenja Orašara, a posljednji put djelo je premijerno postavljeno 2011. u koreografiji Dereka Deanea. Donoseći vlastito viđenje namijenjeno djeci svih dobnih skupina, kreirao je ovu čarobnu baletnu priču potrudivši se odvesti publiku u snove i prikazati svijet različit od našega, slijedeći u tome težnju Čajkovskoga da dočara fantastično, čarobno, mitsko i legendarno djelo. Postizanje bajkovitosti uvelike je omogućila izvrsna izvedba zagrebačkih baletnih solista i cijelog ansambla, pojačanog s polaznicima baletne škole. Za ulogu Princa Tomislav Petranović dobio je Nagradu hrvatskog glumišta i Nagradu Oskar Harmoš, dok je Pavla Mikolavčić za interpretacije uloga Snježne Kraljice i Vile Šećera dobila Nagradu Ana Roje zagrebačkog HNK.

 

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location