Username *
Password *
Remember Me

Početkom rujna vraćamo se u urede i poslovni styling (a miris jeseni osjeti se u zraku) pa smo se prisjetili kako su to napravile protagonistice s velikog ekrana - donosimo najzanimljivije i najzabavnije poslovne kombinacije koje su slavnim glumicama pomogle da ostvare bussiness likove. Tu su nezaobilazne Melanie Griffith i Sigourney Weaver iz hita Working girl (1988.), Diane Keaton s khaki hlačama, košuljom i kravatom u Annie Hall (1977.) i kostimom u Baby boom (1987.) te fantastična Meryl Streep kao zločesta glavna urednica u The devil wears Prada (2006.). Opake su sekretarice u Nine to five (1980.) utjelovile Jane Fonda, Lily Tomlin, and Dolly Parton, a tu je i jedna poslastica iz 1940.: His girl Friday u kojemu Rosalind Russell glumi novinarku a partner joj je Cary Grant. Primijetit ćete da se bijele pruge na crnom pojavljuju na više kombinacija kroz dekade, a na top listi poslovno najpoželjnijih je i kockasto, no decentno. 

working girl to use1

Working girl 1988.
Kad tajnica Tess McGill (Melanie Griffith) predloži šefici Katherine Parker (Sigourney Weaver) odličnu poslovnu ideju, ova je mazne. No, to je za Tess samo poticaj da bude upornija. Njezina transformacija je izvrsna: promjenom stylinga, frizure i odjeće ona se pretvara u klasičnu poslovnu ženu koju najednom svi shvaćaju ozbiljno. U osamdesetima se nosila visoko natapirana kosa, no direktorice i managerice ipak su nosile uredniju frizuru – baš kao i Tess. Što se tiče ukrašavanja, veliki je nakit zamijenila decentnom ogrlicom. Da, slična pravila u dress-codeu poslovnog svijeta vrijede i danas.

working girl b a 01

Working-Girl Melanie-Griffith-Sigourney-Weaver meeting-mid

Working-Girl Melanie-Griffith Black-suit-hair-up-mid

Working-Girl Melanie-Griffith Loose-Glencheck-jacket-front

Working-Girl Melanie-Griffith Trainer-suit-front

Working-Girl Sigourney-Weaver office-top

workinggirl

Melanie Griffith i Harrison Ford kao partneri u poslu

 

 

Baby boom 1987.
Diane Keaton odnosno J.C. Wiatt, solo poslovna žena, naslijedi dijete i tu počinje kaos: njoj se nikako  u poslovni dan ne uklapa novonastala situacija. Život joj se promijeni i ona se zajedno s djetetom odseli u drugi grad gdje pokreće vlastiti biznis. Diane ovdje nosi mega sakoe s velikim ramenima, pravi bussiness styling iz osamdesetih. Kragna je zakopčana, na njoj je tek broš ili mašna koja imitira kravatu.

25-diane-keaton-baby-boom.w529.h352.2x

Baby-Boom-1987-movie-poster-diane-keaton

babyboom wide-b cr

 

 

Annie Hall 1977.
Diane Keaton glumi pjevačicu no ovaj je film u svijetu mode ostao zapamćen po njezinom cool stylingu: kravata, muška košulja i prsluk te široke hlače djelovali su kao da ih je maznula nekom poslovnom muškarcu iz ormara. Iako mnogi zasluge pripisuju Ralphu Laurenu, čijih je nekoliko komada robe Diane stvarno nosila u filmu, zapravo je ideja ovog stylinga došla od same glumice. Woddy Allen (režiser i glumac u filmu) je u jednom od intervjua izjavio: - kad je Diane došla na set odjevena u khaki hlače, košulju, prsluk i kravatu, kostimografkinja joj je rekla - hej reci joj da to ne može nositi, ne možeš to nositi, izgledaš luckasto... A ja sam joj samo rekao, nema veze, ostavi je, neka nosi što god želi - . Diane je sama izjavila od kuda joj inspiracija: - željela sam biti kao jedna od onih žena koje vidim na ulicama New Yorka. Pravi dizajneri Annie Hall kostima bile su te moderne mlade žene sa ulica Sohoa - .

annie hall cr

annie hall4 cr

 


The devil wears prada 2006.
Miranda Priestly (Meryl Streep) je opaka šefica odjevena u cool kostime, a Andy (Anne Hathaway) je njezina asistentica. U filmu je kroz kostimografiju detaljno prikazana njezina transformacija, od početnice do odlične poznavateljice uredskog stylinga koji mora biti po posljednjoj modi - ipak se tu radi o vodećem modnom magazinu. Must have? Sitni biseri.

Anne-Hathaway-Fashion-Devil-Wears-Prada-Picturesdevil-wears-prada-1024DevilWearsPradadwp 215 lgthe-devil-wears-prada 625x300 71415088700

 devil wears prada

 


Nine to five 1980.
Jane Fonda, Lily Tomlin i Dolly Parton imaju groznog šefa (Dabney Coleman kao Franklin Hartman) i odluče mu se osvetiti - simpatična komedija u kojoj vidimo haljine kakve su se na koncu sedamdesetih i početkom osamdesetih nosile na posao, no nisu bile skroz bussiness, već malo ležernije. Taman za posao sekretarice. Film je jedan od onih koji ostaju u pamćenju - ovaj ženski trio i više je nego idealan za večernju žensku zabavu uz kokice!

9to5 2

9to5b

dolly parton 1980 04 29from nine to fiveHis Girl Friday 1940.
Rosalind Russell glumi ambicioznu novinarku Hildy Johnson, a partner joj je bivši šef i suprug kojeg je utjelovio slavni Cary Grant. Rosalind u filmu nosi odjeću inspiriranu muškim sakoima što je u ono doba za ženu bilo dosta neobično – lik je primjer napredne poslovne žene u davnim četrdesetima. Usprkos tome, zadržala je svoju ženstvenost. Kovrče su postojane, baš kao i ruž.

his girls friday

Annex - Grant Cary His Girl Friday 02

Hawks His girl Friday Cary Grant Rosalind Russell G-89042

His Girl Friday 1

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location