Username *
Password *
Remember Me

Na sam spomen riječi Dior, današnjoj se publici uglavnom pričinjavaju statement torbe, a ljubitelji brenda odmah se prisjete Johna Galliana koji je dobrano prodrmao bazu slavne francuske kuće. No, Dior je mnogo više ili čak, mogli bismo reći, mnogo drugačije o toga. To što je Galliano tako teatralno i ekstremno radio zapravo i nije bilo u DNK ovog brenda od samih početaka pa do kraja prošloga stoljeća. Prisjetimo se kako je sve to zabavno i damski izgledalo na početku, a i kasnije, kad se promijenio društveni status žene, što se očitovalo u modnom i beauty segmentu.  

dior rene-gruau

 Dior je umro 1957. godine, bile su mu tek 52. New look odnosno kolekciju Corolle, koja ga je proslavila i promijenila svijet mode, predstavio je tek deset godina ranije. Dakle - u kratko vrijeme slavni je dizajner utjecao na značajne promjene. Kako bi što bolje predstavio svoje majstorstvo siluete i oblika svijetu, Dior je surađivao je s ilustratorom Reneom Gruauom. Naime, povijest Diorovih kampanja djelomično je hommage slavnom crtaču koji je u doba kad je fotografija u medijima bila mnogo rjeđa, bio jedan od vodećih svjetskih autora kampanja i reklama. Gruau je neko vrijeme bio direktor marketinga kod Diora, i to od 1947, što znači da je zajedno sa Christianom stvorio medijsku sliku New looka. Reneovi crteži raskošno su opisivali i dostojno predstavljali bogatstvo nabora i materijala.

 haute-today-christian-dior-vintage-ad


U vrijeme kad je fotografija zamijenila ilustracije te postala prvo i osnovno sredstvo medijskog komuniciranja, Dior je imao i smisao za humor: ona se sakrila iza mega sunčanih naočala, lice joj izvire iz krzna a u ruci ima pištolj. Ispod piše: explosive is your Dior. Takvih upečatljivih primjera ima nekoliko, i to iz sedamdesetih i osamdesetih, jer prije toga stvari su bile više klasične i grown-up.
I beauty je odličan vremeplov: naglasak na malim luksuznim pakiranjima i jarkim bojama očit je od samih početaka Dior kozmetičke divizije. Neke stvari se ne mijenjaju jer i danas kuća Christian Dior u svojim beauty kolekcijama naglašava luksuz ne samo tekstura, već i samog rituala nanošenja šminke i parfema. Pogledajte u Dior retrovizor...  so chic!

 

dior rene gruauchristiandior1981dioressencevintageperfumeadbyrenegruau1950ChristianDiorAdamerican vogue november 1977 dior wangenheimchristian-dior-ad osamdesetechristian-dior-cosmetics-1971-eye-make-up-rene-gruau-hprints-comchristian-dior-lingerie-1960-rene-gruau-hprints-comchristian-dior-lingerie-1961-rene-gruau-girdle-bra-hprints-comchristian-dior-lingeriechristian-dior-perfumes-1964-diorling-rene-gruau-hprints-comDIOR 1980s vintage sunglasses ADchristian-dior-sunglasses-ad-2Christian Dior ad 1959 LOfficieldior-ad-22dior-couture-vintage-parkdiordiorama dior-addiorissimodiorling 1965 perfume addior diorella 1970s perfume ad by rene gruauDior Diorling and other Dior fragrances vintage 1955 ad hprints.comDior Dior Framed rene gruaudior eau sauvage vintage adDior Fur Clothing 1957dior gruau6dior jerry halldior mendior nails1985-dior-bijoux-ad1987DiorIllustrationMakeup1988-vintage-christian-dior-makeup-ad1989 ad for Christian Dior lipstickdior retro2dior seventiesdior vernisdior vintagedior vintage4dior vintageadsdior vintage addior vogue ad fifties shoesdior vonwangenheim2fashion-illustration-dior-adhaute-today-christian-dior-vintage-adlg 5671621 dior gown fur hata2miss-dior-ad1miss-dior-ad2Original Dior Poster by Rene Gruau 1978Original Dior poster by Rene Gruau 1978 2picture-1Poison by Christian Dior Vintage ad 1985Rene-Gruau-3Rene-Gruau-Miss-DiorVintage ad for Christian Dior stockings1960Vintage Dior ad Elsa Martinelli Circa 1960

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location

Ova web stranica koristi (cookies) kolačiće za spremanje podataka o posjeti. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu pristajete na uporabu kolačića.