Username *
Password *
Remember Me

Izložba fotografija finalista i pobjednika natječaja najvećeg regionalnog festivala fotografije Rovinj Photodays bit će otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt  1. rujna u 19 sati. Prilikom otvorenja izložbe publici će se obratiti Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, direktor festivala Denis Redić te kustosice izložbe Iva Prosoli i Dunja Nekić, koje potpisuju i likovni postav.

1PORTRETiGrandPrix rodrigo illescas ima li te2
GrandPrix / Rodrigo Illescasu / Ima li te


Muzej za umjetnost i obrt jedan je od važnijih, tradicionalnih partnera Rovinj Photodaysa budući da nagrađeni radovi postaju sastavnica muzejskog fundusa, točnije Zbirke novije fotografije MUO. Festival želi osnažiti suvremenu fotografsku scenu u cijeloj regiji te autorima pruža kvalitetnu platformu za prezentaciju umjetničkog rada kako u javnosti, tako i u međunarodnoj fotografskoj zajednici. Na natječaj je ove godine pristiglo 8.500 radova iz 30 zemalja. U prvom krugu žiriranja nacionalni selektorski timovi odabrali su najbolje radove koje je u drugom krugu ocjenjivao David Bate, jedan od fotografskih autoriteta kad je riječ o suvremenom stvaralaštvu na tom području.

 

5PORTRETphotodays2015 marin bratuš pritajeno
Marin Bratuš / Pritajeno


Nagrade su dodijeljene u sedam kategorija: arhitektura, dokumentarna fotografija, portret, priroda, akt, moda i umjetnički koncept. Među pobjednicima je troje Talijana te po jedan fotograf iz Makedonije, Srbije, Slovenije i Argentine. Njihovi radovi predstavljeni su u sklopu grupne izložbe svih finalista, koja je ujedno bila i središnji događaj ovogodišnjeg osmog po redu Rovinj Photodaysa. Prvi put je dodijeljena Grand Prix nagrada koju je glavni selektor David Bate uručio Argentincu Rodrigu Illescasu, pobjedniku u kategoriji portreti. Rodrigo Illescasu imat će samostalnu izložbu na festivalu Rovinj Photodays 2016., uz prateću publikaciju.

 

1KONCEPT marina caneva uranjanje u stvarnost
Marina Careva / Uranjanje u stvarnost


Među finalistima je četvero hrvatskih autora. Ino Zeljak je drugoplasirani u kategorijama portret i umjetnički koncept. Zvonimir Tanocki zauzeo je 2. mjesto u kategoriji pejzaž, dok je na 4. poziciji Tjaša Kalkan. Bojan Mrđenović je na 3. mjestu u kategoriji arhitektura.

Glavni selektor David Bate, profesor fotografije na Westminsterskom Univerzitetu u Londonu, gdje vodi MA program za studij fotografije, autor nekoliko knjiga o teoriji fotografije, pohvalio je sve finaliste. Smatra da završnu izložbu čine iznimni radovi, među kojima je bilo vrlo teško izdvojiti 35 najboljih. Valja istaknuti kako se među finalistima našlo čak 10 autora iz Italije, 5 iz Srbije, 4 iz Slovenije, 4 iz Bosne i Hercegovine, 2 iz Makedonije, te po 1 autor iz Francuske, Argentine i SAD-a.

Izložba fotografija finalista i pobjednika festivala Rovinj Photodays 2015 ostaje otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt do 20. rujna 2015., a Natječaj Photodays 2016 bit će raspisan u prosincu ove godine.

,2KONCEPTphotodays2015 ino zeljak izloženi3
Ino Zeljak / Izloženi

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location

Ova web stranica koristi (cookies) kolačiće za spremanje podataka o posjeti. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu pristajete na uporabu kolačića.