Username *
Password *
Remember Me

- Nikad nećeš biti lijepa, ali imaš nešto još bolje od toga, a to je stil - bila je rečenica koju mi je neko uputio kad sam bila mlada, nikad to nisam zaboravila - izjavila je Iris Apfel, čiji je dokumentarac predstavljen sinoć u Londonu. Iris je jedna od modnih legendi, ima 93 godine, njeguje izuzetan eklektičan i ekscentričan stil, godinama je radila kao utjecajna dekoraterka (među ostalom uređivala je i Bijelu kuću), bavi se dizajnom nakita, putuje, predaje... a posljednjih godina otvorila je više izložaba o vlastitom stilu i načinu života.

Iris2
- Stil? Ili ga imaš ili ga nemaš. Rađaš se s njime - veli Iris


Film o ikoni stila potpisuje režiser Albert Maysles, radnja priča o Iris i suprugu Carlu s kojim je davne 1950. godine pokrenula tvrtku za uređenje interijera, Old World Weavers. Tu su i njihova druženja s brojnim dizajnerima kao i putovanja sa studentima sveučilišta u Texasu, gdje je Iris neko vrijeme bila gost predavač.

Bavili su se ovim poslom sve do 1992. kad su otišli u penziju. Iris njeguje gotovo identičan stil iz godine u godinu, iz desetljeća u desetljeće – kaftani, voluminozni komadi ukrašeni ručnim vezom, mega naočale i masa narukvica njezin su potpis. Kako i zašto: - najmanja mi je briga kako ću se odjenuti i što ću staviti na sebe. To je naprosto u mom DNK. Mora biti dio vas, rođeni smo s time ili nismo. No, ipak, kroz godine, moramo njegovati, kultivirati i razvijati vlastiti stil kad smo već rođeni s njime... - ističe Iris. Za sebe kaže da se osjeća kao najstarija tinejdžerka na svijetu!

apfel 1968 cr
Iris i Carl Apfel 1968.

Iris Apfel rođena je u Queensu 29. kolovoza 1921., kao jedinica Samuela i Sadye Barrel. Otac je vodio posao sa staklom i ogledalima a mama je imala butik s odjećom. Od malena je voljela igrati se odjećom a majčin je butik dodatno razmazio njezinu maštu. Iris je kasnije studirala povijest umjetnosti na New York University i University of Wisconsin. Prije nego li je sa suprugom pokrenula biznis uređenja interijera, Iris je radila za Women's Wear Daily, dizajnericu interijera Elinor Johnson te bila asistentica ilustratoru Robertu Goodmanu.

Reći da stil nema veze s godinama je čisti klišej, no, kako to već ide s klišejima, oni postanu sasvim logični (jer su uglavnom istiniti) čim nađemo neki dobar primjer. A Iris je super primjer. I tek u doba interneta i društvenih mreža Iris je postala prava zvijezda, dočekala je vrijeme kad je dobar i autentičan stil najbolja preporuka za postati – ikona mode.

Foto: Photo: Christopher Sturman / Trunk Archive, Vogue.com, Arhitecturaldigest.com

 arh digest
Iris u svom domu / foto: arhitecturaldigest

arh digest2

iris3

iris-2apfel

- Nemam nikakva modna pravila jer da ih imam, samo bih ih kršila... tako da to nema smisla - .

IrisApfelHEADER

Iris-Apfel-750

iris-apfel