Username *
Password *
Remember Me

Me and the machine, dizajnerski dvojac iz Zagreba kojeg čine Vanja Veselić i Berislav Kovačević, odjevnom predmetu pristupaju kao skulpturi, a tekstura je posveta prolasku vremena i propadanju koja u njihovoj interpretaciji, kolekciji Decay, izgleda kao pukotine na zidu.

 5 DECAY cr

- Inspiraciju za kolekciju pronašli smo u fotografijama Johnnyja Jooa i urban exploration pokretu. Riječ je o potrazi za napuštenim objektima koji se čine zamrznuti u vremenu, postavljeni poput skulptura u kontekstu urbanog tkiva grada. Moda je s jedne strane površinska manifestacija ljudskog trajanja, a s druge je sveprisutni dokaz o prolaznosti. Odjeća je prepoznatljiv trag našeg prolaska i kretanja u vremenu - objašnjava dvojac.

4 DECAY
Fotografije: Zvonimir Ferina
MUA: Kasandra Draganić
Frizura: Ivana Špicer za ZGAT
Modeli: Valentina Kuzmić (Talia Models) i Dominik Kalingar (Sonic Models)


Odjevni predmeti donose sivi minimalizam, oblikovno podsjećaju na sakoe i haljine, dok tekstura s efektom pukotine baš privlači pogled jer na svijetlu mijenja sjaj i ton - napravljena je ručno kako bi uvjerljivo podsjećala na derutne zidove. No, nosi jednu mekoću, naročito kad se stopi sa siluetom tijela, djeluje nekako krhko i nježno. Ovdje je izražen i kontrast između moćne metalik teksture i prolaznosti mode: to je zapravo definicija kratkoće današnjeg življenja jednog odjevnog predmeta.

 7 DECAY

- Proces realizacije uvijek je eksperimentalan pa je i u ovoj kolekciji bilo pokušaja i promašaja. Primjerice, svi odjevni komadi su ručno bojani. Detalje pukotina bilo je najteže postići, ali nakon nekoliko pokušaja došli smo do ideje da tekstil premažemo smjesom brašna i vode koja se stvrdne i popuca i zatim se kroz pukotine pušta tekstilna boja. Naravno, sam proces i razlijevanje boje ne možeš u potpunosti kontrolirati, jednako kao ni proces starenja i propadanja - . 

3 DECAY

- Odjeći pristupamo kao skulpturi te svakom kolekcijom želimo ispričati potpunu priču - od inicijalne ideje do same realizacije. Ono, kad te netko pita "pa kud ste baš stavili stare raspadajuće zidove na odjeću?!". U tome je poanta, želimo razraditi neku priču i transformirati ju u odjevne komade, a ne samo puko slijediti modne trendove - .

11 DECAY cr

Kolekcija je prikazana na nedavno održanom beogradskom Balkan Art Fashion Eventu, te na prošlotjednoj izložbi u sklopu Dana D. - I revijski i izložbeni prostor savršeno su se uklopili u koncept jer se radi o napuštenoj bolnici i tvornici, stoga je i za snimanje kampanje odabran napušteni prostor iznad Muzeja automobila - .


9-DECAY

10-DECAY cr

behind the scene1