Username *
Password *
Remember Me

Izložba Nacionalna baština – hrvatske autohtone pasmine pasa otvara se u Galeriji Karas u Praškoj 4 u Zagrebu u srijedu, 1. srpnja u 19 sati, kao dio ULUPUH-ovih programa. Izložba se tiče radova nastalih na temu hrvatske nacionalne baštine te je zamišljena kao pilot projekt koji bi se u narednim godinama trebao realizirati kao bijenalni projekt posvećen različitim segmentima nepokretne i pokretne nacionalne baštine. U prvoj godini posvećena je kinološkoj baštini i vizualnom odgovoru primijenjenih umjetnika na njene izazove.

MajaHrnjak
Maja Hrnjak


- Hrvatske autohtone pasmine su: dalmatinski pas, hrvatski ovčar, posavski gonič, istarski gonič kratke i oštre dlake, tornjak (zajedno s BIH) i međi – ističe Ivana Bakal koja je zaslužna za koncepciju izložbe. - Na izložbu sam pozvala umjetnike koji duži niz godina koriste inspiraciju autohtonim pasminama pasa poput dizajnera Borisa Ljubičića koji svojim uvijek novim rukopisom (p)opisuje hrvatsku baštinu; keramičarke ‒ Vlastu Jarnjak (nakitom), Andreu Kržišnik Pušić (skulpturom) i Karmen Ptičar (zidnim satovima) koje uvijek kreativno odgovaraju na pozive; scenografa Dragu Turinu koji godinama tajno izrađuje didaktičke igračke i razvija svoju kreativnost u drugom svijetu; Ranku Radović koja svojim malim papier-mâché skulpturama duži niz godina baštini našu stvarnost... - .

NatasaJeletic
Nataša Jeletić


- Na poziv na izložbu vrhunski su odgovorili i autori nakita: Rea Boschi Gogolja i Zlatko Odrčić; tekstilni i modni stvaraoci: Marija Petrić Miklušić (svilene marame), Nataša Jeletić i Koraljka Kovač (haljina), Dado Kovačević (majice). Fotografi Josip Portada, Maja Hrnjak i Miljenko Vojta (i ja, Ivana Bakal), kao i Vesna Kolobarić te Alida Mezić s Mateom Banoža Blažević (zakonspojenihposuda!) u drugačijem i posve novom izdanju oblikovanja podmetača i(li) razglednica. Ilustratori su zastupljeni radovima Zlatka Drnjevića i Aleksandra Žiljka, a igračke radovima Teodore de Both. Ne iznenađuje činjenica kako je planetarno poznat dalmatinski pas kao inspiracija radova najviše zastupljen. No, začuđujuće je kako je izostao kreativan odgovor na inspiraciju kroz karikaturu, multimediju ili intermediju, ali u konačnici to ne umanjuje vrijednost radova ili izložbe u cjelini, koja je vrhunski vizualni odgovor na pokretnu nacionalnu baštinu u ovom segmentu - kroz vizuru naših autohtonih pasmina pasa – zaključuje Ivana Bakal.

 

AleksandarZiljak Hrvatski tornjak

Aleksandar Žiljak, Hrvatski tornjak

 

BorisLjubicicDalmatino

Boris Ljubičić, Dalmatino

DragoTurina

Drago Turina

 

IvanaBakal

Ivana Bakal

KarmenPticar

Karmen Ptičar

ZlatkoOdrcic Tornjak

Zlatko Odorčić, Tornjak

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location