Username *
Password *
Remember Me

Izložba Atelier Dabac otvorena je sinoć u Galeriji Kranjčar na zagrebačkom Kaptolu. Predstavili su je kustos Mladen Lucić s autorima Perom Dabcem i Enesom Midžićem. Atelier Dabac osma je po redu izložba iz ciklusa Mentalni sklop (sljedbenik – mentor) koji se od početka ožujka mjeseca održava u toj galeriji. Radi se o ciklusu izložbi suvremenih hrvatskih umjetnika koje problematiziraju odnos mentora i sljedbenika.

Marija Braut foto Pero Dabac
Marija Braut - foto Pero Dabac

Pod pojmom mentor prvenstveno se misli na osobu koja je svojim djelovanjem ili dijelom svog opusa umjetnička ili životna inspiracija mlađem autoru koji barem jednim djelom stvara pod duhovnom aurom ili nadahnućem svog trenutnog ili stalnog uzora, prvenstveno stoga što ih pokreću približno identične ideje i duhovna nadgradnja umjetničkog djelovanja. Izložba Atelier Dabac na izvjestan način predstavlja krunu takvog razmišljanja, jer osim što je Tošo Dabac u svom ateljeu podučavao djelom i riječju svoje učenike (Petar Dabac, Marija Braut i Enes Midžić), taj je atelier tijekom šesdesetih godina bio okupljalište kulturnih i umjetničkih djelatnika.

Enes Midzic Mladen Lucic i Pero Dabac
Enes Midžić, Mladen Lucić i Pero Dabac


Uz fotografije doajena hrvatske fotografije Toše Dabca na izložbi su prikazani i radovi njegovih učenika Marije Braut, Enesa Midžića i Pere Dabca, nastali u vrijeme djelovanja ateljera Dabac, uz njihova recentna ostvarenja. Niz portreta umjetnika i kulturnih djelatnika onog vremena koji su se u Ilici 17 okupljali i nakon Tošine smrti, kada je Ateljer i Galeriju vodio njegov nećak Pero, viđeni kroz objektive svih navedenih fotografa, svjedoči o specifičnosti i mentalnoj energiji jednog neformalnog okupljališta.
Izložba ostaje otvorenom do 27.06.2015. Ulaz slobodan.

Foto: Juraj Vuglač

 

enes midzic

Enes Midžić

enes midzic2

Enes Midžić

enes midzic3

Enes Midžić

enes midzic6

Enes Midžić

enes midzic8

Enes Midžić

enes midzic11

Enes Midžić

Marija Braut - Tošo Dabac

Marija Braut - foto Tošo Dabac

Pero Dabac - Fotogram 1976

Pero Dabac - Fotogram 1976.

Tošo Dabac - portreti

 Tošo Dabac

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location