Username *
Password *
Remember Me

Kampanja pod nazivom Upecaj staru haljinu i bez zlatne ribice stvori novo radno mjesto - krug mode predstavljena je danas u Zagrebu, u organizaciji Mirele Holy predsjednice Orah-a te dizajnerica Ivane Popović i Teje Stanković. Radi se o ekološkom pristupu oblikovanja odjeće koji podrazumijeva reciklažu. Koncept se bazira na cirkularnoj ekonomiji, koja je ujedno odgovor na globalnu krizu okoliša i klimatske promjene. - Cirkularna ekonomija je revolucionarno drugačiji pristup ukupnim gospodarskim procesima, i to ne samo u domeni održivog iskorištavanja resursa, već i u domeni drugačijeg socijalno odgovornijeg, društveno uravnoteženijeg i pravednijeg pristupa gospodarstvu – objavljeno je na predstavljanju.

 Elina Priha Recycled Denim
Reciklirani traper / Elina Priha


Kampanja je namijenjena mladoj, kreativnoj populaciji i ženama, posebice mladim modnim dizajnerima i stilistima koji su pozvani da se prijave na natječaj i dostave fotografije svojih kreacija izrađenih u duhu cirkularne ekonomije. Kako? Tako što će pronaći stare i/ili odbačene odjevne predmete i/ili otpadne tkanine, modne dodatke i ostale predmete koje društvo tretira kao nepotrebne i od njih stvoriti nove komade odjeće. Broj prijavljenih kreacija u kolekciji po dizajneru ili timu dizajnera može biti između dvije i deset.

 

h and m garment recycling 4
Reciklaža kao eko-koncept: high-street brend H&M među prvima je uveo mogućnost zamjene stare robe za novu

 

Dizajneri (budući ili već afirmirami) trebaju Orah-u poslati fotografije starog, odbačenog predmeta i odjevnog predmeta koji je njihovom kreativnošću nastao iz tih odbačenih predmeta, dakle koristiti foto dokumentaciju prije i poslije. Sve prijavljene kolekcije bit će predstavljene na modnoj reviji koja će se 2. srpnja 2015. održati u Zagrebu, a najbolji će dobiti šivaći stroj. Prijave će ocjenjivati žiri sastavljen od poznatih hrvatskih dizajnera: Lana Puljić i Luka Grubišić iz modnog brenda Lokomotiva te Neda Makjanić-Kunić i Teo Perić iz modne kuće MAK.

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location