Hommage ruci @ Galerija Ulupuh

  Izložba Hommage (Po)hvala ruci, koja ima ulogu ispitati i analizirati ulogu ruke kao najvažnijeg izvanjskog vodiča ideje, te osvijetliti vrijednost ovladavanja vještinama koje su počesto zanemarene i nedovoljno cijenjene, otvara se 27. svibnja u zagrebačkoj Galeriji Ulupuh, Tkalčićeva 14 i traje do 3. lipnja 2015.

  Trends Fashion Hands

  Ilustratori, karikaturisti, strip crtači, članovi Ulupuha, stvarat će svoja djela u prostoru galerije te na taj način približili kreativni proces publici koja u svakodnevnom životu s njim nema nikakvog dodira. Naglasak će pri tom biti na tehnikama i pristupima u kojima crtačka vještina, rad rukom, ima važnu ulogu. Posjetitelji će moći vidjeti ne samo finalna djela (slikovnice, ilustrirane knjige i projekcije) nego i razgovarati s umjetnicima i prisustvovati procesu nastajanja djela od skice do konačne realizacije u publikaciji.
  Nadalje, teži detaljnije pokazati raspon različitih pristupa ilustraciji i srodnim likovnim pravcima, prikazivanjem procesa stvaranja tokom kojeg se vidi umijeće korištenja ”alata” zvanog ruka. Bilo da se radi o autorima koji svoje vrsno poznavanje kaligrafije koriste (i) kao vlastiti likovni rukopis ili o onima čija je razina poznavanja tradicionalnih grafičkih tehnika odavno prevazišla onu zanatsku i postala imanentnim dijelom stvaralačkog procesa, izložba želi prikazati neodvojivu simbiozu vještine i koncepcije. Namjera izložbe nije polemizirati s korištenjem novih tehnologija, već naglasiti prisutnost dueta um-ruka i u ovom procesu – tamo gdje je vidljiv.

  Autori će svoje radove izložiti u prostoru galerije, i oni će se moći, osim u vrijeme realiziranja programa, razgledati od 1. do 3. lipnja između 10 i 17 sati. Ulaz na sva događanja je besplatan.

  ulupuh

  Koncept tribine 29.5. / Sanja Pribić
  Tribina pod nazivom "Zašto radimo kako radimo - zašto biramo kako biramo" otvara pitanje izbora vrste likovnog izričaja i njegove vezanosti uz vještinu potrebnu za njegovu realizaciju. Nadalje, fokusira se i na proces usvajanja određene likovne tehnike/vještine, u pedagoškom i umjetničkom smislu, kao i njezine svrsishodnosti u doba kada umjetnički, kako teorijski tako i praktični trendovi, zagovaraju odvajanje nositelja ideje od nositelja njezine materijalizacije. Naime, suvremene umjetničke prakse uglavnom odbacuju potrebu ovladavanja vještinom per se, često je prokazujući i etiketirajući kao nešto, uvjetno rečeno,“obrtničko”. Gledano, pak, iz kuta naručitelja/konzumenta, želi se objasniti kako određeno djelo/tehnika komunicira s publikom koja nije upoznata s razlozima kojima se umjetnik rukovodio u procesu nastanka, već samo gotovim rezultatom. Može li oko prosječnog gledatelja prepoznati izvrsnost već na prvi pogled? Može li vješti diletant prikriti nedovoljno poznavanje vještine ? Ovo su samo neka od pitanja na koja će tribina pokušati dati odgovor.