Username *
Password *
Remember Me

Dežmanova ulica u srcu Zagreba sinoć je poprimila retro izgled: detektivi u trench kaputima i šeširima, dame u crnom i jedan vintage auto parkiran ispred Galerije Velvet začinili su otvorenje petog po redu Noir Festivala. Među brojnim gostima isticali su se car noira Eddie Muller i glumačka diva zlatnog doba Hollywooda Peggy Cummins, neki od značajnih gostiju ovog festivala u organizaciji agencije Priredba.

Ana Petricic Gojanovic i Mima Simic 2
Ana Petričić Gojanović i Mima Simić uz tortu Noir Festivala na dan otvorenja


Za glazbu su se pobrinuli Alba & Leo, dok je, u znaku slavlja, torta na pet katova napravljena po uzoru na stare filmske kolutove oduševila prisutne, ne samo izgledom, već i okusom! Čokolada voli noir - okus i ambijent išli su si ruku pod ruku, bila je to lijepa pozivnica da u sljedeća dva dana, 24. i 25. travnja, posjetite Francuski paviljon, Kino Studentskog centra te Kino pod zvijezdama koje se ove godine smjestilo u dvorište SC-a. Ove godine u suradnji s Festivalom Francuske u Hrvatskoj, organizirane su francuske večeri noira, te će se zagrebačkoj publici predstaviti Tonino Benacquista, cijenjeni pisac romana, novela, kazališnih predstava i scenarija za stripove i filmove čija je knjiga Malavita doživjela veliki globalni uspjeh.

Peggy Cummins i Eddie Muller
Peggy Cummins & Eddie Muller


Svoj roman Bog Vas mrzi (raspored programa ovdje) danas će predstaviti pisac Velimir Grgić u kojem spaja elemente klasičnog i dobro poznatog noir žanra. On će u zanimljivoj panel diskusiji objasniti i koji su razlozi buđenja balkanskog noira odnosno velikog povratka hrvatske kriminalističke književnosti na kulturnu scenu. Drugi dan festivala rezerviran je za druženje s direktorom najvećeg noir festivala Eddiem Mullerom te holivudskom divom Peggy Cummins što će ujedno biti i povod za prikazivanje filma Gun Crazy u kojem ona tumači glavnu ulogu te koji joj je donio veliku svjetsku slavu.

 

Noir 10


Dio festivala kao i prošle godine bit će i Game Noir u kojem će svoje znanje o videoigrama i transmediji polaznicima radionica prenijeti dr. Jasmina Kallay - scenaristica, autorica i transmedijska kreatorica, Lovro Nola - direktor prvog hrvatskog centra za game dizajn MACHINA te gost predavač Christian Fonnesbech, svojevrsni mag gejming industrije. Kao i prethodnih godina i ovogodišnje izdanje Noir festivala nudi pregršt dobrih sadržaja, odličnih filmova i zanimljivih tema koje će oduševiti sve istinske ljubitelje noira, a ulaz za sva događanja je slobodan!

Alba i Leo 2

Alba & Leo

Leo i Alba

Noir4