Username *
Password *
Remember Me

Galerija Velvet, Francuski pavoljon, Kino SC-a i obližnje kino pod zvijezdama ove sezone ugostit će još jedan Noir Festival. Ove godine u suradnji s Festivalom Francuske u Hrvatskoj, organizirane su francuske večeri noira, te će se zagrebačkoj publici predstaviti Tonino Benacquista, cijenjeni pisac romana, novela, kazališnih predstava i scenarija za stripove i filmove čija je knjiga Malavita doživjela veliki globalni uspjeh.

pozivnica Noir Festival 2015 cr

Posjetitelje Noir Festivala očekuje nekoliko vrlo zanimljivih predavanja i gostovanja, a ljubitelji filma doći će na svoje jer će se u sklopu festivala prikazivati francuski noir klasici Sur mes lèvres, Touchez pas au grisbi, Bob le flambeur i Quai des orfèvres.

Roman Bog Vas mrzi predstavit će i pisac Velimir Grgić u kojem spaja sve elemente klasičnog i dobro poznatog noir žanra. U zanimljivoj panel diskusiji objasnit će i koji su razlozi buđenja balkanskog noira odnosno velikog povratka hrvatske kriminalističke književnosti na kulturnu scenu. Drugi dan festivala rezerviran je za druženje s direktorom najvećeg noir festivala Eddiem Mullerom te holivudskom divom Peggy Cummins što će ujedno biti i povod za prikazivanje filma Gun Crazy u kojem upravo ona tumači glavnu ulogu te koji joj je donio veliku svjetsku slavu.

Peggy Cummins
Peggy Cummins


Dio festivala kao i prošle godine bit će i Game Noir u kojem će svoje znanje o videoigrama i transmediji polaznicima radionica prenijeti dr. Jasmina Kallay - scenaristica, autorica i transmedijska kreatorica, Lovro Nola - direktor prvog hrvatskog centra za game dizajn Machina te gost predavač Christian Fonnesbech, svojevrsni mag gejming industrije. Ulaz za sva događanja je slobodan.