Username *
Password *
Remember Me

Knjiga Od kostima do kostimografije – Hrvatska kazališna kostimografija autorice Martine Petranović, urednice Ivane Bakal i dizajnerice Zlatke Salopek iz Studija Kuna Zlatica, bit će predstavljena sljedeći tjedan u utorak, 21. travnja 2014. u 11 sati u Muzeju za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10, u Zagrebu. Knjigu će predstaviti ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović, urednica knjige Ivana Bakal, teatrologinja Ana Lederer, teatrologinja Lucija Ljubić i autorica knjige Martina Petranović.

Inga Kostincer Aida
Inga Kostincer - Aida


U knjizi Od kostima do kostimografije – Hrvatska kazališna kostimografija sustavno se iznosi kostimska i kostimografska problematika u hrvatskom kazalištu od samih početaka glumišne aktivnosti do danas, odnosno od liturgijskih igara iz 11. stoljeća i kostimskih obilježja dopreporodnih izvedbi preko kostima u prvim profesionalnim predstavama u 19. stoljeću do postupne afirmacije kostimografije kao struke i umjetničke discipline u prvoj, i napose drugoj polovici 20. stoljeća.

 

Diana Kosec Bourek Hovanscina
Diana Kosec Bourek - Hovanščina


U knjizi se razlaže mjesto i funkcija kazališnoga kostima u predstavi, profil osobe koja se njime bavi i profesionalni razvoj kostimografske struke. Utvrđuju se razdoblja hrvatske kostimografije i njihova poetička obilježja i predstavljaju se opusi brojnih hrvatskih kostimografa te se proučava položaj kostima/kostimografa/kostimografije u predstavi, kazališnoj kritici, teatrološkoj i kazališnopovijesnoj literaturi, ustroju kazališnoga života i sustavu (visokoškolskog) obrazovanja. Rad je upotpunjen kraćim uvodnim pregledom svjetske povijesti kazališnoga kostima te teorijskim uvidom u neka od središnjih područja istraživanja kazališnoga kostima, kao i pregledom literature o kostimografiji.

 

Doris Kristic Ana Karenjina
Doris Kristić - Ana Karenjina


Knjiga je nastavak ULUPUH-ove edicije posvećene istaknutim predstavnicima hrvatske kazališne scenografije i kostimografije (Ruta Knežević. Kostimi, Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909.–2009., Scenograf Drago Turina, Prepoznatljivo svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj).

 

Ika Skomrlj Kralj Gordogan

Ika Škomrlj - Kralj Gordogan


O autorici:
Teatrologinja Martina Petranović diplomirala je komparativnu književnost, anglistiku i teatrologiju (2000.) te doktorirala temom o hrvatskoj kostimografiji (2010.) na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radi u Odsjeku za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. U suradnji s Ivanom Bakal i Anom Lederer objavila je knjigu 100 godina hrvatske scenografije i kostimografije (1909.-2009.) (Zagreb 2011.), a u suradnji s Lucijom Ljubić knjigu Repertoar hrvatskih kazališta, knjiga peta (Zagreb 2012.). Autorica je knjiga Na sceni i oko nje (Osijek 2013.) i Prepoznatljivo svoja – kostimografkinja Ika Škomrlj (Zagreb 2014.).
Knjiga je objavljena uz financijsku potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, Ministarstva kulture RH, Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.
Nakladnik: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti.

 

Ljubo Babic Na Tri kralja

Ljubo Babić - Na Tri kralja

Oton Ivekovic Tomislav

Oton Iveković - Tomislav

 

Vanda Pavelic Weinert Cid

Vanda Pavelić - Weinert Cid

 

Vladimir Zedrinski Knez Igor

Vladimir Zedrinski - Knez Igor

 

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location

Ova web stranica koristi (cookies) kolačiće za spremanje podataka o posjeti. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu pristajete na uporabu kolačića.