Username *
Password *
Remember Me

U Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14 u Zagrebu priređuje se non-stop show Od lutke do figure – riječ je o edukativnom programu, radionicama otvorenog tipa namijenjenima umjetnicima ali i najširoj publici. Radionice će se odvijati u srijedu, 15. travnja između 17 i 20 sati, a sudjelovanje je besplatno.

SretniPrinc ZKL 2


- Smisao je projekta - ističe Kruna Tarle, autorica i voditeljica projekta - upozoriti na širok raspon lutkarske umjetnosti, bogatstvo žanrova, estetika i tehnologija, te na vertikalu koja u munjevitom razvoju ove umjetnosti u posljednjih sto godina povezuje avangardu s njezinim drevnim  korjenima i tradicijom. Prezentacija ideje organizirat će se putem više radionica koje će se simultano odvijati u prostoru Galerije. Ove motivacijske radionice bit će usmjerene na izvedbeni aspekt lutkarske umjetnosti. Nakon toga uslijedit će prezentacija scenskih igara, etida i minijatura. Naglasak će biti na heterogenosti, tako da ćemo prijeći zanimljiv povijesni put koji vodi od scenske lutke do figure - .

art radionicaPucisca Brac


- Cilj nam je naglasiti kako je upravo srž ove umjetnosti bogatstvo različitosti, bogatstvo jednakovrijednih postupaka i ideja. U dobroj maniri starih lutkara, improvizirat ćemo priručne scene i u tim okvirima, razigrano i bez puno priprema, poticati na slobodu umjetničkog izražavanja, spontanost i komunikaciju s publikom. Kao što znamo, lutkarske predstave naših kazališta izgubile su onaj neposredni kontakt s publikom, gdje se lutka može opipati, uzeti u ruku, gdje se može nešto bez straha pokušati, pa i pogriješiti, i gdje su stvari doslovno nepredvidive. Cilj mi je istaknuti ovu drugu ulogu lutke, primarno komunikativnu, dakle, popularizirati je, demokratizirati i demistificirati - .

SretniPrincZKL


Program će izvoditi nekoliko članova Studija i Ateliera Krune Tarle, koji su unazad više godina prošli temeljnu lutkarsku edukaciju. Ideja je također da se uključe i slučajni prolaznici. Čitav program dokumentirat će se foto i video-kamerom.
Realizacija projekta
Priprema i oblikovanje lutaka – Kruna Tarle i Marina Ćurković
Organizacija događanja, prezentacija i dokumentacija -Tena Šnajder i Kristijan Mrkoci /A-liveprodukcija.
Realizacija programa – Kruna Tarle i volonteri (educirani lutkari amateri)
Organizator: ULUPUH
Partner: Centar mladih Ribnjak

TriRazbojnika PozoristeMladihNoviSad

Kruna Tarle (Zagreb, 1948.) kazališna je i likovna umjetnica multimedije. Ostvarila je niz autorskih projekata (režija, dramaturgija, scenografija, kostimografija, koreografija), međunarodnih suradnji i gostovanja, edukativnih i art-radionica, multimedijskih projekata. Prevela je s engleskog odnosno njemačkog teatrološke naslove: „Ples kao kazališna umjetnost“, „Teatar objekta“, „Nemogući teatar – O fenomenologiji kazališta figura“. Oblikovala je i vodila Lutkarski studio Zagrebačkog kazališta lutaka (ZKL), Atelier ZKL-a, osnovala ansambl Fasade, humanitarni projekt Panaceja. Predstavnica je tzv. image-teatra, kazališta poetskih slika.

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location