Username *
Password *
Remember Me

Ovogodišnji program 9. Festivala tolerancije, koji će se održati u kinima Tuškanac i Evropa od 12. do 18. travnja 2015., obilježit će dva povijesna jubileja: 70 godina od oslobođenja Auschwitza i 20 godina od genocida u Srebrenici.

Film VRATA Istvan Szabo 
Hellen Mirren @ The Door

Predsjednik festivala Branko Lustig istaknuo je prvu festivalsku retrospektivu i to slavnog mađarskog oskarovca i redatelja Istvana Szabe koji dolazi u Zagreb kao počasni gost Festivala 18.4. na projekciju svog filma „Životna odluka“ („Taking Sides“). Tijekom festivalskog tjedna bit će prikazana još 2 filma Istvana Szabe i to „Vrata“ (“The Door”); igrani film koji majstorski oslikava odnos dvije žene na različitim društvenim polovima s neponovljivom Helen Mirren u glavnoj ulozi, te film Mephisto koji je 1981. dobio Oscara za najbolji strani film.

festival tolerancije 1

Festival je već preuzeo na sebe zadaću educiranja mladih o strahotama nacizma, a ta zadaća danas 70 godina kasnije, postaje još važnija kako holokaust ne bi mlađim i dolazećim generacijama postao tek fikcija. U sklopu rado posjećivanih „Edukacijskih jutara“ održat će se predavanje Svjedočanstva preživjelih: predavanje povodom 70 godina izlaska iz Auschwitza. Čast nam je najaviti ovogodišnjeg predavača g. Olega Mandića, posljednjeg logoraša koji je živ izašao iz Auschwitza, uz tradicionalnog predavača g. Branka Lustiga. Uz vlastita iskustva predavača i diskusiju s publikom biti će prikazan i prigodni film Belle i Sébastien francuskog redatelja Nicolasa Vaniera.

Temu Holokausta u sklopu Festivala popratit će filmovi Colette, Wiener Blut, U potrazi za mađioničarom, Korak do slobode – dosje Grüninger”, “Čovjek koji je spasio Louvre”, itd.

film COLETTE .
Colette