Username *
Password *
Remember Me

Pustite boje na zidove svog doma, poručuju u Ikei, novom odličnom kolekcijom postera čiji su autori street-art umjetnici iz cielog svijeta. - Uobičajeno je mišljenje kako umjetnost ima ograničenja, kako je namijenjena bogatoj nekolicini te da ju se može vidjeti jedino u muzejima i galerijama. Mi u Ikei smatramo da umjetnost pripada u domove svih ljudi. Novom kolekcijom ulične umjetnosti želimo ju učiniti dostupnom većini i promijeniti uvriježeno mišljenje kako moraš biti bogat da bi kupio nešto jedinstveno - pojasnio je Henrik Most, kreativni voditelj projekta Street art. Kolekciju čini 12 postera od isto toliko uličnih umjetnika iz cijelog svijeta.

Caroline Falkholt aka Blue cr


Među djelima koja čine ograničenu kolekciju nalazi se poster Johna Crasha Matosa koji je inspiraciju crpio iz grada u kojemu živi – New Yorka, dok je feminizam tema radova Caroline Falkholt aka Blue iz Švedske. Djelo Brazilca Hamiltona Yokote aka T-Freaka prikazuje osobu koja vjeruje u svoje snove i ne želi odustati od potrage za srećom, a umjetnica Elle koja dolazi iz San Francisca, bila je inspirirana psihodeličnim posterima 70-ih godina prošloga stoljeća. Nikola i Ivan Gajić iz Srbije, koji čine umjetnički dvojac Sobekcis, izradili su apstraktno i figurativno umjetničko djelo, a Chen Yingjie aka Hua Tunan iz Kine u svojem je djelu koristio orla koji predstavlja hrabrost i slobodu uličnih umjetnika.  

Chen Yingjie aka Hua Tunan cr


Poster kao umjetnička forma u velikoj je mjeri doprinio demokratizaciji umjetnosti, čije korijene možemo potražiti još u 19. stoljeću kada je razvoj tehnologije omogućio izradu kopija. Prije toga, umjetnost je bila isključivo ekskluzivna i unikatna. Ulična umjetnost dugo je bila „crna ovca“ na umjetničkoj sceni, a danas je ona integralni dio suvremene pop kulture.

 

ELLE cr

 

Hamilton Yokot aka T-Freak  crJohn Crash Matos  crNikola i Ivan Gajić aka Sobekcis cr

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location

Ova web stranica koristi (cookies) kolačiće za spremanje podataka o posjeti. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu pristajete na uporabu kolačića.