Modna pista / Francuska protiv mršavosti

  Nakon što su mega tjedni mode za sezonu jesen 2015. završili, Francuska je vlada najavila nove mjere koje će poduzeti kako na pisti ne bi hodale premršave manekenke: plan je uvesti zakon po kojemu će zabraniti dozvolu za nastupe i snimanja modelima čiji je indeks mase ispod 18, novčane kazne za agencije koje prekrše zakon, do 79 000 dolara, ali i zatvorsku kaznu za agenta. Time bi se Francuska pridružila Italiji, Španjokskoj i Izraelu koji su sličan zakon uveli prije dvije godine.

  rianne ten haken model spring fashion editorial04

  - Vrlo je važno da modeli budu slika zdravlja, one su uzor mnogim mladim djevojkama – izjavila je ministrica zdravlja Marisol Touraine. Zakon koji danas ide na čitanje u francuski Parlament, uključivat će i moguću zatvorsku kaznu od šest mjeseci za agenta. Olivier Veran koji je pisao amandmane istaknuo je da BMI mora biti najmanje 18, to je otprilike 55 kilograma na visinu od 175 cm. – Osim toga, zakon će omogućiti kažnjavanje svega javnog što glorificira pretjeranu mršavost ili zagovara anoreksiju i bulimiju - .  

  saint laurent fall winter 2015 runway13
  Saint Laurent


  Mnogi se sjećaju Isabelle Caro, 28-godišnje anoreksične manekenke koja je umrla nakon poziranja za kampanju za podizanje svijesti o anoreksiji. Danas u Francuskoj oko 40 000 ljudi pati od anoreksije, većina su tinejdžeri, ističe Olivier Veran, koji je po struci doktor.
  Kad gledamo sve tjedne mode, upravo se najveća mršavost ističe na pariškoj pisti, primjer je revija Saint Laurent na koju glavni dizajner Hedi Slimane šalje iznimno mršave manekenke. Takve stvari promijenit će se samo u slučaju da Francuska prihvati ovaj zakon.

  joan smalls true religion shop