Username *
Password *
Remember Me

Predstavljanjem u Pogonu Jedinstvo u Zagrebu, te istovremeno u deset gradova Europe, jučer je započela nova faza velikog europskog projekta Corners – platforme za umjetnike i publiku koju oblikuju i pokreću kulturne organizacije na rubovima Europe, a koja će kroz sljedeće tri godine omogućiti produkciju umjetničkih projekata širom Europe. Kako funkcionira ova platforma u koju je uključeno preko 50 umjetnika, više od 30 kulturnih organizacija i institucija partnera i domaćina te na tisuće aktivnih sudionika i posjetitelja širom Europe pojasnile su voditeljica projekta Sonja Soldo, voditeljica komunikacije Marijana Rimanić te Emina Višnić, ravnateljica Pogona. Putem društvenih mreža prezentaciji su se uživo pridružili gradovi, partneri Cornersa  Stockholm, Donostia / San Sebastiánu, Newcastle upon Tyne, Ljubljana, Rijeka, Beograd, Gdańsk, Bari i Belfast.

Corners prezentacija 03 cr

- Corners projekt spaja vanjske rubove Europe, područja koja su van glavnih političkih, kulturnih i ekonomskih tokova te ih povezuje kroz umjetnički i istraživački rad. Cilj projekta je upoznati lokalnu publiku, organizacije i aktivne građane te zajedno s njima učiniti ta mjesta vidljivijima na kulturnoj mapi Europe – objasnila je Emina Višnić, ravnateljica Pogona te dodala kako CORNERS platforma okuplja kako mlade, tako i već etablirane umjetnike najrazličitijih umjetničkih disciplina, a njima se često pridružuju sociolozi, urbanisti, arhitekti i drugi stručnjaci. Njihovi se susreti i istraživanja najčešće događaju na umjetničkim Ekspedicijama, gdje se umjetnici i istraživači susreću s aktivnim građanima i organizacijama, uče o lokalnoj kulturi te propituju postojeće stereotipe koji okružuju te sredine.

Corners prezentacija 01


- Na osnovu svog iskustva umjetnici i istraživači predlažu multidisciplinarne suradničke umjetničke radove koje koproduciraju dva ili više partnera uključena u CORNERS platformu. Zadatak tih radova je uspostaviti komunikaciju s različitim publikama širom Europe, prikupiti njihove priče i prenijeti ih u neke druge udaljene krajeve. - izjavila je Sonja Soldo, voditeljica projekta CORNERS.

Corners priče počinjemo dijeliti u svibnju 2015. u Stochholmu i Haningeu, a zagrebačka publika imat će ih priliku čuti i vidjeti u lipnju 2016. godine. Kroz 3 godine trajanja projekta CORNERS priče ispričat ćemo u Prizrenu (Kosovo), Beloj Crkvi (Srbija), Beogradu (Srbija), Belfastu (Sjeverna Irska), Rijeci, Ljubljani (Slovenija), Northumberlandu (Engleska), Donistiji / San Sebastianu (Baskija, Španjilska), Gdansku (Poljska) i  Middlesbroughu (Engleska).

Corners prezentacija 02 cr

- Pogon - Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade jedan je od 11 partnera koji zajednički provode projekt CORNERS. U Corners platformi Pogon podržava umjetnike Bojana Mucka, Hrvoslavu Brkušić, Ivanu Ivković, Ivana Marušića Klifa i Unu Bauer, a u prvu fazu CORNERSa bili su uključeni i Lala Raščič i na žalost pokojni Željko Zorica Šiš. - rekla je Marijana Rimanić, voditeljica komunikacije. Pogon je uključen u koprodukciju četiri zajednička umjetnička rada.

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location