Username *
Password *
Remember Me

Hrvatsko muzejsko društvo organizira jubilarnu desetu Noć muzeja pod nazivom Izumi i otkrića - Nikola Tesla univerzalni um, koja će se održati 30. siječnja 2015. godine od 18:00 sati do 01:00 sati sa slobodnim ulazom na sve programe. Tema desete Noći muzeja se konceptualno nadovezuje na prošlogodišnju manifestaciju, kojom se žele dodatno afirmirati velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti i njihovo interpoliranje u programe kulturno-turističkih itinerera.

noc muzeja 1

Noć muzeja 2015. Hrvatsko muzejsko društvo ostvaruje u suradnji s hrvatskim muzejima, Gradom Zagrebom, Tehničkim muzejom Zagreb, Teslinim rodnim krajem u Lici - gradom Gospićem, Muzejom Like Gospić, te Memorijalnim centrom Nikola Tesla Smiljan kao glavnim partnerima. U programima Noći muzeja posebno se naglašava važnost potencijalnog razvoja kulturno-turističkih itinerera  temeljenih  na  ponudi kulturnih ustanova kroz iznimno uključivanje lokalnog stanovništva u programe Noći  muzeja, s naglaskom na mogućnosti razvoja Gospića, Like i cijele regije kroz ličnost genijalnog izumitelja Nikole Tesle, čovjeka univerzalnog uma.

Temu Noći muzeja 2015. Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um podržat će muzeji, arhivi, knjižnice, znanstveno-istraživački centri, obrazovne i druge institucije. S obzirom na bogatstvo brojnih izuma i otkrića iz sfere znanosti i umjetnosti u fundusima kulturnih institucija  očekuju se kreativne i atraktivne prezentacije koje će privući brojne posjetitelje.

noc muzeja 2

O uspjehu Noći muzeja govori i podatak o kontinuiranom rastu publike iz godine u godinu.  Proteklih devet godina hrvatske muzeje je tijekom manifestacije Noći muzeja posjetilo više od dva milijuna posjetitelja , a samo prošle godine Noć muzeja 2014. zabilježila je rekordnih 360.000 posjetitelja, koji su posjetili preko 200 muzeja. Posebno je vrijedna  činjenica da su se u Noć muzeja uključile i druge kulturne ustanove, arhivi i knjižnice, knjižare i klubovi, kao i lokalne zajednica s programima na otvorenim gradskim prostorima.

Potvrđena je teza o važnosti kulturnog proizvoda kao realne  podloge za povećani posjet muzejima, galerijama, i za ukupno obogaćivanje turističke ponude. Svojim brojnim atraktivnim izložbama, glazbeno-scenskim događanjima, kada svi hrvatski gradovi postaju pozornice, ova nacionalna manifestacija  predstavlja nezaobilazni sadržaj u kulturnoj i turističkoj ponudi Republike Hrvatske. 

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, glavni cilj Noći muzeja postaje djelovanje u skladu s kulturnom politikom Europske unije, koja naglašava stvaranje nove publike kroz reafirmiranje kulture, obrazovanja, znanosti i istraživanja, čime se kulturna ponuda širi prema širem i novom segmentu korisnika.

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location

Ova web stranica koristi (cookies) kolačiće za spremanje podataka o posjeti. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu pristajete na uporabu kolačića.