Username *
Password *
Remember Me

Kratki film Piknik, redatelja Jure Pavlovića, koji govori o problematičnom odnosu sina i oca koji je u zatvoru, u službenom će programu ovogodišnjeg Berlinalea (5. – 15. veljače 2015.) imati svjetsku premijeru. Petnaestogodišnji Emir u društvu nadzornika socijalne službe odlazi u posjet svome ocu koji izdržava zatvorsku kaznu na Igmanu, međutim, zbog prometne gužve oni kasne…
Film se od tisuća prijavljenih našao među njih 65 iz 35 zemalja koji će se prikazivati na ovom prestižnom festivalu kao dio natjecateljskog programa Generation 14 plus. Ovaj program namijenjen je mlađoj publici te donosi filmove koji tematiziraju probleme mladih, a nakon Žutog Mjeseca Zvonimira Jurića, drugi je domaći kratki film ikada predstavljen na Berlinaleu.

EMIR MUSIC ALEKSANDAR SEKSANphoto by ALMMIR FAKIC


Film je snimljen u produkciji kuće Sekvenca, a sufinanciran je od strane South East Europe Cinema Network i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba. Režiju filma potpisuje Jure Pavlović, produkciju Luka Venturin i Jure Pavlović, scenarij Džejna Avdić i Jure Pavlović, kameru Almmir Fakić, montažu Dragan Von Petrovic, zvuk Marko Grgić i Vladimir Božić, a glavne uloge tumače Emir Mušić, Aleksandar Seksan i Senad Alihodžić.
Od 5. do 15. veljače ove godine, u Berlinu će Zlatnog medvjeda za nova filmska ostvarenja priželjkivati i slavni Terrence Mallick, Werner Herzog, Jafar Panahi, Andreas Dresen, te mnogih drugi.

 

EMIR MUSIC photo by ALMMIR FAKIC


Jure Pavlović se amaterski bavio filmom u srednjoj školi nakon čega je nastavio obrazovanje na studiju filmske i tv režije na Akademiji Dramske Umjetnosti u Zagrebu. Uz studij, dodatna znanja stekao je radeći kao asistent režije na dugim filmovima, te sudjelujući u raznim međunarodnim filmskim radionicama poput: Berlinale Talents, Sarajevo Talent Campus, Sources 2, MAIA workshops, Motovun Film School, Jewish FF Zagreb Talent Campus, itd. Njegov prvi profesionalni kratki igrani film Pola ure za baku, nagrađen je nagradom Zlatna Uljanica na Danima hrvatskog filma, te je prikazan na brojnim uglednim međunarodnim festivalima. Njegov drugi profesionalni kratki igrani film Kišobran premijerno je prikazan na 10. Festivalu mediteranskog kratkog filma u Tangieru gdje je u jakoj konkurenciji (koja je uključivala kratke laureate Cannesa, Berlina i EFA-e) nagrađen nagradom za Najbolju režiju festivala. Na Danima hrvatskog filma film je nagrađen nagradom za najbolje glumačko ostvarenje, na festivalu Filmski Front u Novom Sadu specijalnim priznanjem, a na Worldfestu u Houstonu Platinum Remi nagradom, te je prikazan na brojnim uglednim festivalima (Cottbus FF, Sofia IFF; Braunschweig FF, Bovino FF, Cinefiesta FF). Trenutno Jure radi na razvoju svog dugometražnog prvijenca pod naslovom Samo zatvori oči