Username *
Password *
Remember Me

Što vam prvo padne na pamet kad pomislite na Zagreb? Shopping centri? Ne valjda. Gornji Grad? Može! Ofarbani Železni Franceki, rad tajanstvenih kreativaca Pimp my Pump? E, da, to je cool! Svako malo u šetnji, na nekom uglu, susretnete nekog lika iz crtića, vaše mladosti, zaboravljenih stripova, letećih čudotvoraca… Ovih dana i oni gledaju na prognozu: čim se malo osuši i zatopli, Bare, Ljuba i ostatak tima kreće u pohode jer po zagrebačkim je kvartovima mnoštvo tih vodenih pumpi koje su se nekada postavljale na mjesta gdje nije bilo vode u domovima. Danas one, naravno, nemaju prvotnu funkciju, no svatko će se lijepo tamo napiti vode, osvježiti, a kad je vidi ovako šarenu, i razveseliti!

pimp my pump 2 cr

Franceka koje su preuredili je više od šezdeset, s tim da su neke spimpali i više puta. Radili bi to oni i češće, no tu su vremenski uvjeti, obaveze… Zato sada, kad je vani hladno, pimpaju namještaj i to unutar četiri zida! Imaju već slavnu kolekciju štokrleka (mali stolci) koje rade po narudžbi.

pimp my pump stokrlek 31

Nekako vam zvoni da je to farbanje na javnoj površini zabranjeno? Da, dugo su pimpali noću, što dalje od pogleda organa reda i mira. No, nedavno su konačno dobili dozvolu, imaju je od Grada, a podržali su ih i Vodovod i Turistička zajednica Grada Zagreba s kojima će vjerojatno nastaviti suradnju. Naime, zahvaljujući odličnoj suradnji s Vodovodom, gradske pumpe se više ne uklanjaju s gradskih ulica, već se nakon obnove ulica vraćaju na prvobitna mjesta.

pimp my pump 3 cr

Projekt Pimp my Pump nastao je negdje pred zimu 2012. godine kada su Bare i Ljuba iz čiste zabave obojili jednu pumpu na Trešnjevci. Naišli su na iznenađujuće pozitivne reakcije ljudi i shvatili da Franceki nisu samo njihova uspomena na djetinjstvo već da je dijele s mnogima u Zagrebu i tu je zapravo krenulo farbanje. Teško je reći tko je baš prvi spomenuo uređivanje pumpi, ali Boris Bare je PMP founding father.

pimp my pump 1

Odluka o pumpi kojoj će podariti šareni život pada zapravo slučajno: sve ovisi o okruženju i inspiraciji, ali uvijek se trude uklopiti je u okoliš. Isto tako, svaka je pumpa posveta nečemu: bilo da se radi nekom liku iz djetinjstva, na primjer Simpsonima, crtanom filmu Rakuni, Rubikovoj kocki, glazbi koja ih je obilježila… Recimo Batman je spoj svega pomalo. To je lik koji je obilježio brojna djetinjstva, a radili su ga uoči Međunarodnog dana šišmiša (1. rujna). Uz to, pumpa je na Bizeku V., u relativnoj blizini špilje Veternice koja je poznata po ovim zanimljivim noćnim stanovnicima.

pimp my pump 4


Tko je sve PMP? U životu se bave svim i svačim i naizgled su potpuno različiti; trgovac, dizajner, dimnjačar… no sve ih veže ista strast prema tome da uljepšaju grad u kojem žive i pritom zadrže ona obilježja i uspomene koje su bile osuđene na zaborav i propast. Naime, pumpe su se počele uklanjati s gradskih ulica, a upravo je to ovom akcijom zaustavljeno. I to je možda ono čime se najviše ponose. Mi im želimo mnoštvo boja i sunčano vrijeme!

 

pimp my pump 11

pimp my pump 5

pimp my pump 23 cr

pimp my pump 6

pimp my pump 7

pimp my pump 9

pimp my pump stokrlek 33

pimp my pump 12

pimp my pump 13

pimp my pump 14

pimp my pump 15

pimp my pump 22 cr

 

 

pimp my pump 25

pimp my pump 26

pimp my pump 28

pimp my pump 30

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location

Ova web stranica koristi (cookies) kolačiće za spremanje podataka o posjeti. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu pristajete na uporabu kolačića.