Username *
Password *
Remember Me

U srijedu, 14. siječnja 2015.  u 19 sati, u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj ulici 14, u Zagrebu, završava svoj izlagački put izložba koja je pod naslovom Hrvatska keramika u Irskoj / Croatian Ceramics in Ireland - IAC 2014 DUBLIN uz Kinu, Koreju i Norvešku, po prvi put, u rujnu 2014. godine, u glavnom gradu Irske, Dublinu, na 46. zasjedanju Generalne skupštine Međunarodne akademije za keramiku, predstavljala Hrvatsku. Nakon Dublina radovi hrvatskih keramičara bili su izloženi od 28. studenog 2014. do 11. siječnja 2015. u Varaždinu, u Kerameikonovoj galeriji K10.

Ivančica Vončina Intimno
Ivančica Vončina - Intimno


Još početkom 2013. godine, Blaženka Šoić Štebih, članica Akademije i predsjednica Kerameikona, Hrvatskog keramičarskog udruženja, pozvana je da pripremi izložbu kojom će se izabrani hrvatski keramičari predstaviti irskoj i međunarodnoj javnosti u sklopu popratnih programa tijekom zasjedanja Generalne skupštine Akademije.
U izboru joj je pomogao međunarodni žiri  koji su činili: dr. sc. Marina Bagarić, viša kustosica i voditeljica Zbirke keramike Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, kao predsjednica žirija, Maša Štrbac, likovna kritičarka i voditeljica Galerije ULUPUH, Ivančica Cvitić Znidarčić, keramičarka i članica ULUPUH-a i KERAMEIKONA, te Michael Moore, član Akademije i irskog organizacijskog odbora Generalne skupštine.

Ida Blazicko Kepler 186f
Ida Blazičko - Kepler-186f


Za izlaganje u prestižnom Dublin Castlu, u dvorani Bedford Hall, odabrani su slijedeći umjetnici:
Ida Blažičko, Nadica Eichhorn, Đurđica Horvat, Mladen Ivančić, Višnja Markovinović, Dora Pezić Mijatović, Danijela Pičuljan, Svjetlana Plazonić Driženko, Snježana Pokos Vujec, Dijana Rajković, Sanja Stani, Bojana Švertasek, Marina Tudjina Badurina, Ivančica Vončina i Renata Vranyczany.

Svjetlana Plazonić Driženko Usta
Svjetlana Plazonić Driženko - Usta


Uz izložbu je tiskan katalog u kojem je dr. sc. Marina Bagarić među ostalim istaknula: - Kratku bilješku o nastupu grupe hrvatskih keramičara u Dublinu moguće je početi iznošenjem različitih činjenica. Najvažnijom se ipak čini ona da dobna razlika između najstarijih i najmlađih sudionika izložbe iznosi više od pola stoljeća. Promatrajući same radove tu je razliku od cijeloga jednoga kreativnoga vijeka nemoguće zapaziti. Tek potpisi uz radove donose pravo iznenađenje: keramika doajena mladenački je razigrana, a radove mladih autorica krasi zrelost. Takva trenutna slika hrvatske keramičarske scene iznimno ohrabruje - ona garantira kontinuitet. Sljedeća važna opservacija odnosi se na mnogostrukost pristupa mediju keramike: mašta autora i strast u eksperimentiranju rezultiraju posve originalnim djelima. Zajednički se nazivnik nalazi ipak u naglašeno kiparskim kvalitetama radova i osobitim senzibilitetom za teksturu - .  Izložbu je dijelom potpomoglo Ministarstvo kulture RH i Grad Varaždin.

Izložba će se moći pogledati do 30. siječnja, radnim danom od 10 do 17 sati, subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom i praznikom galerija zatvorena. Izuzetno, na Noć muzeja u petak, 30. siječnja, izložba će se moći pogledati od 18 sati do 1 sat iza ponoći. Ulaz na izložbu je slobodan.

 

Višnja Markovinović Irske boje
Višnja Markovinović - Irske boje

Danijela Pičuljan  Listanje

Danijela Pičuljan - Listanje

Dora Pezić Mijatović Modri puž

Dora Pezić Mijatović - Modri puž

Mladen Ivančić Need

Mladen Ivančić - Need

Nadica Eichhorn Okamina

Nadica Eichhorn - Okamina