Username *
Password *
Remember Me

Ljubitelji plesa sinoć su se okupili u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta kako bi dali podršku Studiju plesa u sklopu projekta ''Život je ples''. Prisutni su imali priliku licitirati za 28 špica na kojima je interveniralo 11 autora, domaćih dizajnera i kostimografa: Boudoir, Elfs, Juraj Zigman, Ivona Martinko, Martina Franić, Loredana Bahorić, LINK by Ogi Antunac & Zoran Mrvoš, Dženisa Pecotić, Ivana Bakal, Mario Miše i Boris Pavlin. Aukcijom je sakupljeno 16.000 kuna kao financijska podrška održanju novoosnovanih plesnih studija na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Aukcija 4 LAna

Sredstva će biti uplaćena u Fond za inozemne pedagoge. Prisutne je na licitiranje poticala voditeljica Danijela Trbović, a dizajnerskim eksponatima nije odoljela  Lana Jurčević, kao ni niti primabalerina Mirna Sporiš, zaštitno lice projekta.

OPEN ZIVOT JE PLES
Boris Pavlin (lijevo) fragilnom kreacijom otkriva svoj bajkoviti potpis


Projekt je inicijativa tvrtke ENTI - ŠPORT d.o.o. koja je povodom svog 20. rođendana i 10 godina postojanja dućana NTS sportswear pokrenula društveno odgovornu akciju s ciljem osvještavanja javnosti o važnosti i održanju kulture plesa. Prepoznavanje  potreba plesača, suosjećanje sa zadacima i praćenje trendova koji su im omogućili nesmetan i siguran rad tajna su dugogodišnje ljubavničke veze između plesača i NTS-a na čelu s Ninom Tarnovski.
Pokretanje prvih sveučilišnih studija iz područja plesne umjetnosti u Hrvatskoj, u sklopu Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2013. godine, bio je značajan povijesni korak kojim se okrunilo prepoznavanje doprinosa i značaja plesa u društvenom i kulturnom životu Republike Hrvatske.  

Aukcija 2


- Zahvaljujem organizatorima na čelu s Ninom Tarnovski i svima koji su novčano podržali ovu prekrasnu akciju kojom je ples bar na kratko postao žarištem interesa javnosti. Nadam se da smo ovim pokrenuli niz sličnih zbivanja u budućnosti kojima ćemo podržati akademsko obrazovanje plesača u Hrvatskoj. Omogućujući pozivanje vrhunskih nastavnika iz inozemstva postavljamo najviši početni standard za Studije na odsjeku plesa - izjavila je predstojnica Odsjeka plesa, docentica Andreja Jeličić dodajući kako je nepostojanje visokoškolskog plesnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj marginaliziralo ples i sve njegove predstavnike te ugrožavalo kvalitetu opstanka i mogućnost sustavnog razvoja cijelog jednog umjetničkog područja čiji je rezultat zaostajanje za europskim trendovima u kulturi i obrazovanju.
Partneri projekta su: Akademija dramske umjetnosti, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Škola za balet i ritmiku, Škola za klasični balet, Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika,  Udruga plesnih umjetnika Hrvatske i Balet.com.

 

Ivana Bakal1 cr
Ivana Bakal

 

 

Link2 cr

LINK / Ogi Antunac i Zoran Mrvoš

Loredana Bahoric

Loredana Bahorić

 

Mario MiseMario Mise1

Mario Miše

 

Martina Franic1 cr

Martina Franić

 

martinko3 cr

Ivona Martinko

 

Pavlin2

Boris Pavlin

 

Pecotic

Dženisa Pecotić

 

Zigman2

Zigman

 

Elfs2 cr

Elfs

 

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location