Username *
Password *
Remember Me

Izložba koja se u ponedjeljak, 15. prosinca 2014. u 13 sati otvara u zagrebačkom Tehničkom muzeju, po prvi put predstavlja opus Brune Planinšeka (Zagreb, 1930. - Zagreb.,2002.) jednoga od najznačajnijih autora u povijesti modernog dizajna u Hrvatskoj.

S Prototip


Koncipirana je kao monografski prikaz njegovog djelovanja od početka 1950-tih do završetka 1970-tih godina, kada dizajn u Hrvatskoj potaknut modernizacijskim procesima dobiva istaknutu društvenu ulogu. Cilj izložbe je muzeološki i kontekstualno prezentirati relevantan autorski opus i istaknuti potrebu promoviranja dizajna u smislu jednog od ključnih segmenata materijalne kulture.

Mlinac Miki
Mlinac Miki


- Jeste li se ikad upitali, stojeći pred izlogom trgovine, birajući recimo model stroja za pranje rublja ili televizora, koji je razlog da vam se jedan model sviđa više od drugoga? Iako najčešći odgovor glasi "dobar dizajn", što zapravo podrazumijevamo tom naizgled jednostavnom i općepoznatom sintagmom, nije moguće jednoznačno definirati. Osebujno dizajnersko djelo Brune Planinšeka, nastalo od sredine pedesetih do kraja sedamdesetih godina 20. stoljeća, u cijelosti je posvećeno dosljednom i sustavnom traženju i osmišljavanju odgovora na to pitanje - ističe autorica izložbe jasna Galjer.

Lampa Planinsek 1
Lampa Planinšek


- Dizajn je pedesetih godina bio sveprisutan u svim situacijama, od intervencija u urbanim ambijentima do vrhunski dizajniranih interijera javnih prostora i industrijskih pogona. U tom kontekstu i početak djelovanja zagrebačke Akademije za primijenjenu umjetnost 1950., čiji program interdisciplinarno koncipiranog studija jasno očituje naslijeđe bauhausovske tradicije objedinjene s izvorima inspiracije u suvremenim primjerima, prije svega ulmske Hochschule für Gestaltung i organsko-ergonomskim načelima skandinavskog dizajna, ima posebnu težinu - otkriva autorica izložbe.

S Tosca Stereo


Cilj izložbe je prikazati sve segmente oblikovanja kojima se Planinšek bavio, kako bi se ovaj jedinstveni dizajnerski opus kontekstualizirao unutar novije povijesti hrvatskog dizajna, odnosno u širem kulturalnom prostoru 1950-tih i 1960-tih godina. Izložba će biti otvorena do 15. ožujka 2015. Radno vrijeme: utorak – petak 9 do 17 sati; subota – nedjelja 9 do 13 sati; ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.


Bagat 4Bis 3Katalog gotovi na uvid Page 21

Katalog gotovi na uvid Page 31