Username *
Password *
Remember Me

Samoborska Galerija Lang ove nedjelje, 16. 11. 2014., točno u podne otvara izložbu Zvijezde gledaju s neba - glamour Hollywooda: radi se o seriji reklamnih portreta holivudskih filmskih glumaca i glumica iz tridesetih i četrdesetih godina 20. stoljeća koje su europski distributeri američkih filmova slali lokalnim prikazivačima. Iz zlatnog doba, ne samo filmske industrije, već i čitavog kulturnog i civilizacijskog okruženja, stižu u Foto galeriju Lang portretne fotografije holivudskih glumica i glumaca poput Grete Garbo, Joan Crawford, Clarke Gablea, Freda Astaira…

galerija lang izlozba greta garbo
Greta Garbo

Fotografija je u holivudskoj filmskoj industriji bila izuzetno važna kao prateći promotivni materijal proizvodnje velikih kompanija, te je kao takva stizala i u Zagreb. Već dvadesetih godina prošlog stoljeća u Hollywoodu se postupno stvara poseban stil glamuroznih portretnih fotografija filmskih zvijezda. Vrhunskom opremom, kao i najboljim scenskim i tehničkim inventarom u studiju, holivudski su fotografi postizali izuzetno kvalitetne fotografije poznatih filmskih zvijezda.

galerija lang izlozba joan crawford
Joan Crawford


Fotografije filmskih glumaca i glumica sakupljale su se i čuvale kao ikone širom svijeta i u svim slojevima društva te su utjecale na estetiku fotografskih studija. Izuzetak nije bio ni Zagreb, koji se tih tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća postupno pretvarao u metropolu, a Zagrepčanke i Zagrepčani nastojali su izgledom biti bliski filmskim idolima, kako se radilo i u poznatom zagrebačkom studiju Foto-Tonka. Na vrlo konkretan način fotografija je pridonijela stvaranju mita o jednom vremenskom razdoblju kojega se iz današnjih post-modernih vremena sjećamo s izvjesnom romantičnom nostalgijom.

Originalne c/b fotografije čuvaju se u privatnoj zbirci u Zagrebu i Foto galerija Lang  duguje čuvarima te zbirke veliku zahvalnost, ne samo na njenom očuvanju, već i mogućnosti da se predstavi javnosti.
Izložba se otvara u nedjelju 16.studenog 2014 u podne i traje do 21. prosinca 2014.

Foto galerija LANG otvorena je subotom i nedjeljom od 11 do 13 sati te od 16 do 19 sati ili po dogovoru na broj: 091 7300 485.

 

galerija lang izlozba 3Rudolph Valentino

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location