Username *
Password *
Remember Me

Programski i art vođa projekta i festivala Zagrebi!, Emil Matešić, ovih je dana mnoge Zagrepčane, ali i brojne goste metropole, naveo na razmišljanje o smrti: njegov je tim složio na više lokacija performanse i izložbe gdje su gosti imali priliku razmišljati o vlastitoj finalnoj destinaciji. Mnogi su se, osim u Laubi i Kic-u, zamislili i pred zidom Before I die, koji je kod nas osvanuo na križanju Preradovićeve i Tesline ulice. Tražio se redak više na mega ploči na koju su ljudi upisivali svoje želje - što još miraju napraviti u svom životu...

 

 Predstavljanje Before I Die zida cr
Emil Matešić predstavlja zid istine - Before I die


Velike i male želje, razne, banalne, ozbiljne, jake… našle su se na ploči community art akcije tajvansko-američke umjetnice Candy Chang koja je prvi takav zid napravila u svom rodnom New Orleansu, nakon gubitka voljene osobe. Do danas je u svijetu niknulo 525 takvih zidova, u više od 70 zemalja, na čak 35 jezika. Ovakav uspješan primjer interaktivne umjetnosti pokazuje koliko neposredna komunikacija zajednice može donijeti ono što nam je prijeko potrebno - a to su nada i optimizam. Zid će se zadržati na toj adresi još nekoliko dana, poziv svima je otvoren!

 

Mario Perisa Selfie
Mario Periša u horizontali - Selfie performance @ Lauba


Izvedbom Selfie, fotograf i umjetnik iz Hrvatske Mario Periša, hrabro je zakoračio u svijet performans umjetnosti. Komentirajući na svoj način opsjednutost selfijima u kontekstu pogrebnih ritula, legao je u adaptirani lijes i u camera obscura maniri na projekciji gledao ključne slike iz svog života. Kasnije je pozvao posjetitelje da učine isto, s vlastitim fotografijama.
Grupna izložba Smrt - početak kraja ili kraj početka likovnih umjetnika Vlade Marteka, Mladena Stilinovića, Antuna Maračića, Ksenije Turčić, Jana Fabrea (Belgija), Dorothy Cross (Irska), kao i Dimitrija Bašičević Mangelosa, Tomislava Gotovca, Željka Jermana i Pave Urbana - otvorena je u Laubi sve do 19. studenog.

 

Antun Maracic autor NO grad
Antun Maračić, autor NO grad (Nova Gradiška, 1991.) - Nakon prestanka bombardiranja, izašao sam u pusti zimski, hladni i magloviti grad. kroz opće sivilo, jedino svijetlo, paradoksalno, izbijalo je iz bjeline crno uokvirenih osmrtnica koje su se rojile posvuda: na oglasnim pločama, stupovima, na drvenim oblogama pokrivenih izloga, u vitrinama za iščezle kino plakate, u gradskom parku... - .


Posljednji dan Zagrebi! festivala bio je posvećen predavanjima. Svoju raspravu o tržišnoj vrijednosti života ili nevrijednosti smrti u neoliberalnom kapitalizmu ex katedra je prenio Marko Stamenković. Predavanje John B. Alexandra o iskustvima bliske smrti sumiralo je do sada poznata istraživanja i nedefiniran tretman akademske zajednice prema toj temi. Kroz mnoge primjere koje je John B. pokazao, dalo se zaključiti da je u Južnoj Americi pojam smrti kao i duhovnost uopće integriranija u svakodnevnicu, a samim time je i odnos prema smrti drugačiji.
Obrađujući smrt kroz performans i likovnu umjetnost sedmo izdanje Zagrebi! festivala pokazalo je kako je ona često poslužila kao nadahnuće mnogim umjetnicima. Marilyn Arsem (SAD) svojim performansom Na rubu u trajanju od 5 sati dokazala je da se o smrti može govoriti na metaforičan način, ne spominjući ni pokazujući uobičajene simbole.

 

Marilyn Arsem Na rubu

Od popodneva je trajao performans u trajanju američke umjetnice Marilyn Arsem, koja je sve do nešto prije 22 sata, po malom kvadratnom stolu strpljivo i fokusirano pet sati pomicala dvije čaše vode, koje je, konačno, gurnula preko ruba stola. Njen performans pokazao je moć vremena i snagu koju ima mali, gotovo nevidljivi pomak, kao metafora trajanja i uništenja, kojeg trajanje može proizvesti.

 

Victor Agius Pulvis

 Malteški umjetnik Victor Agius izveo je prilagođeni performans Pulvis, nadahnut iskustvom koje je doživio ležeći u svojoj obiteljskoj grobnici na Malti. Posut pepelom i prekriven glinom ostavio je trag svojeg tijela na velikom bijelom platnu te tako u maniri antropometrije naslikao apstraktnu sliku otvorenih tumačenja.

 

7. Zagrebi otvorenje izlozbe Smrt - pocetak kraja ili kraj pocetka

7. Zagrebi!, otvorenje izlozbe Smrt - početak kraja ili kraj početka

 

John B. Alexander na Zagrebiju

John B. Alexander

 

Marko Stamenkovic na Zagrebiju

Marko Stamenković

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location