Username *
Password *
Remember Me

Multimedijska izložba Jugoton - istočno od raja 1947. - 1991. o vizualnoj i pop kulturi te tehnologiji, produkciji i proizvodnji najveće diskografske kuće bivše Jugoslavije otvara se u Tehničkom muzeju u Zagrebu od 20. 10. - 30. 11. 2014. godine u suradnji umjetničke organizacije Kultura umjetnosti i Tehničkog muzeja u Zagrebu. Kroz primjere dizajna, arhitekture, vizualnih umjetnosti i prikaz tehnološkog procesa od snimanja do proizvodnje pokazuje se odijelo i lice popularne glazbe.
 
yugoton 55 

Na izložbi će biti prikazan veliki broj omotnica gramofonskih ploča, plakata, fotografija, originalnih skica i radova domaćih i stranih autora. Biti će izloženi znakovi i logotipovi; arhitektonski planovi, nacrti Jugotonovih tvorničkih prostora i trgovina te drugi materijali poput odluka radničkog savjeta, knjige utisaka, dokumentarnih fotografija.

Među mnogobrojnim zbirkama Tehničkog muzeja u kojima se čuva hrvatska nacionalna baština nalaze se i zbirke unutar kojih se čuvaju strojevi i uređaji za proizvodnju gramofonskih ploča i kaseta, nosači zvuka te gramofoni i magnetofoni. Tehnički aspekt izložbe prati proizvodnju nosača zvuka zastupljenu strojevima i uređajima iz bivše tvornice Jugoton kojima se predstavlja proces od snimanja preko proizvodnje do reprodukcije nosača zvuka.
U sklopu izložbe održat će se nekoliko druženja i razgovora s urednicima, glazbenicima i dizajnerima.

yugoton 25


Uz izložbu biti će otisnut bogato opremljen katalog, a Croatia records objavit će CD box - reizdanje devet originalnih extended play singlova domaće pop-rock glazbe 1960-ih godina.
 
Autori projekta, koncepcije izložbe - vizualna i pop kultura, kataloga i CD izdanja: Sanja Bachrach-Krištofić i Mario Krištofić. Suradnici autorskih cjelina: Jasna Galjer, Andreja der Hazarijan Vukić, Branko Kostelnik, Veljko Lipovščak, Dean Vuletić. Autori koncepcije i izložbe - dionica produkcije i proizvodnje gramofonskih ploča i kaseta: Tehnički muzej

U projektu su sudjelovali: Želimir Babogredac, Mirko Bošnjak, Veljko Despot, Aleksandar Dragaš, Pero Gotovac, Ivan Ivezić, Đorđe Kekić, Vojno Kundić, Dubravko Majnarić, Siniša Škarica.
Vizualni identitet: NJI3.
Postav izložbe: Maša Milovac, Jan Pavlović.
 

 yugoton 41

Jugoton, prva i najveća diskografska kuća bivše Jugoslavije, primjer je socijalističkog diva popularne kulture izraslog na krilima industrijalizacije i modernizacije u razdoblju od 1947. sve do 1991. godine. U svojim najsjajnijim danima imao je milijunske naklade,ugovore s mnogobrojnim domaćim autorima i izvođačima, ali i mnogo licencnih izdanja, direktorski i urednički „tim snova”, ljude s relevantnim autorskim karijerama prije i za vrijeme rada u Jugotonu.

Tvornica iz Dubrave nastala je prema idejnim nacrtima arhitekta Igora Skopina (ujedno autora kompleksa susjednog Jadran filma). Dvije velike tvornice zabave dijelile su susjedstvo ali i tonski studio Jadran filma, tada najsuvremeniji europski tonski studio, čineći važnu funkcionalnu cjelinu. Sam Jugoton bio je organiziran tako da zadovolji sve potrebe svoje specifične proizvodnje, ali i visoke humane standarde radnog okruženja. U harmonično izgrađenim objektima nalazilo se sve od proizvodnje, ureda i slušaonice do restorana, liječnika, sportskih terena i parka.

 

yugoton 88

 

Diskografska kuća iz Dubrave nastala je dijelom na formativnom i fizičkom naslijeđu svojih prethodnika: Edison Bell Penkale (Zagreb, 1926.–1937.) i Elektrotona (Ljubljana, Zagreb, 1937.–1945.–1947.), no te su tvornice bile malog kapaciteta i radile su u prilagođenim prostorima.  Izdvajao ih je vrlo dobar, vremenu primjeren dizajn logotipa i etiketa, a Edison Bell Penkala se i oglašavao zanimljivim reklamama poput one Otta Antonionija na kojoj starac u odijelu stišće mladu djevojku dok plešu na njihove ploče. Te su dvije etikete objavljivale i licencna (strana) izdanja, a oko 1927. počinje snimanje ploča na hrvatskom jeziku, većinom s glumcima Hrvatskoga narodnog kazališta. Dolazak svjetske krize pridonio je bankrotu Edison Bell Penkale, Elektroton je radio s vrlo malim kapacitetima, a i tadašnja je ciljana grupa – kupci ploča i vlasnici gramofona – bila vrlo mala. Nije bilo teško pogoditi da će Elektroton doživjeti istu sudbinu kao i gotovo sve druge predratne tvornice: 1945. nova vlast tadašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije konfiscirala mu je imovinu i nakon samo dvije godine rada pod istim imenom preimenovala ga odnosno osnovala kao – Jugoton.

 

yugoton 1yugoton 3yugoton 4yugoton 5yugoton 6yugoton 10yugoton 11yugoton 12yugoton 22

yugoton 26yugoton 30yugoton 31yugoton 32yugoton 40

yugoton 42yugoton 50yugoton 55yugoton 60yugoton 65yugoton logo

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location