Username *
Password *
Remember Me

Izložba Normandija / Rađanje Impresionizma, nedavno otvorena u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori (do 4. siječnja 2015.) predstavlja čak 90 radova iznimno značajnih umjetnika Normandije. Kustosi Gordana Bralić i Alain Tapié, ujedno direktor zbirke Slikati u Normandiji, ističu kako se ovdje nalaze radovi svih onih slavnih impresionista koji su radili u Parizu, a u Normandiju su bježali kako bi radili u miru (oko 1980.). Tamošnji pejzaži, svjetlo i priroda tako su postali dio cimbolike ovog predivnog likovnog pravca. Možete vidjeti slike značajnih autora kao što su Eugene Delacroix, Auguste Renoir, Claude Monet, Eugene Boudin i drugi.

renoir coucher de soleil v 1893
Renoir / Coucher de soleil, 1893. 


Jedinstvena vrijednost ove zbirke je u tome što u punoj raznolikosti predstavlja različite umjetničke pokrete 19. stoljeća - realizam, romantizam, impresionizam i postimpresionizam - prateći nijanse njihova razvoja i brojne promjene koje su dovele do rođenja modernizma 20. stoljeća. Ova izložba kombinira promišljanja o djelovanju prirode, obale, krajolika i grada sa žanrovskim slikama i mrtvim prirodama. U 19. su se stoljeću umjetnici sklanjali u Normandiju, bježeći pred industrijskim okolišem koji je preuzimao velike gradove. Ondje su se skrili da budu bliski s prirodom i da bi razvili sposobnosti slikanja na otvorenom, nastojeći uhvatiti trenutak u vremenu i varijacije boja u ovomu sjevernjačkom krajoliku. Umjetnici nisu obraćali pozornost samo na pejzaž, već i na svakodnevni život seljaka i ribara.

boudin pecheurs 1891 0
Boudin / Pecheurs, 1891.Osobita privlačnost ovih slika Normandije ne leži toliko u nekom portretiranju regionalnog identiteta ili povijesnog razdoblja, koliko u neuhvatljivom djelovanju prirode koja se u njima ogleda.

U kulturalnom kontekstu ova izložba ne naglašava samo važnost Normandije u umjetnosti, već prikazuje i djela slikara svjetskog i regionalnoga glasa. Istovremeno, podupire mogućnost stvaranja jedinstvene zbirke slika.

Zbirka je izlagana u Francuskoj i izvan nje. Nakon Austrije, SAD-a, Japana i drugih zemalja prikazana je i u trima nacionalnim galerijama Estonije, Latvije i Bjelorusije 2009. – 2010. Godine 2011. izložena je tijekom sastanka na vrhu G8 održanom u Deauvilleu, nakon čega je otišla u Nacionalni muzej Ukrajine u Kijevu, kao i u Lvov i Dnjepropetrovsk. Potom slijede skandinavske zemlje, te sad Zagreb, nakon toga Ljubljani i Trst, uz kao i uvijek, najstroža pravila konzervacije.

Zbirka Slikati u Normandiji, s radovima Moneta, Boudina, Géricaulta, Courbeta, Corota, Dufyja, Renoira i mnogih drugih, postala je simbol Normandije kao pravog središta izvrsnosti.corot rue du village v 1865 0 1
Corot / Rue du village 1865.

 

Zbirka Slikati u Normandiji 

Stvorena 1992. godine na inicijativu Regionalnog vijeća Donje Normandije, te uz pomoć privatnih partnera, zbirka okuplja više od stotinu slika. Premda nisu svi umjetnici svjetskog glasa, zbirka se bavi predstavljanjem Normandije krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Honfleur, Le Havre i kasnije Rouen su imena koja stoje kao simboli tih trenutaka intenzivnog stvaranja i razmjene velikih inovacija moderniteta u nastajanju poznatijeg pod imenima impresionizma i fovizma. Od Moneta do Jongkinda, od Lebourga do DeLattrea, od Marqueta do Dufyja, tek su neki susreti koji su tijekom više od stoljeća obdarili Normandiju emblematičnom slikom užitka u slikanju.

Naslov zbirke nagovješćuje putovanje kroz prelijep normandijski krajolik, s obalom i kontinentalnim dijelom, smješten u kontinuitet romantičnog naturalizma i meditativne prirode pejzaža. Slike su usmjerene na naglašavanje manje spektakularnih, manje razvikanih prizora. Naglasak u izboru djela jest na diskretnom, ponekad i tajnom utjecaju samog pejzaža, a ne poznatijih mjesta i prizora. Corot i Boudin imaju svoj "sivi" impresionizam, Signac i Louvrier biserni kolorizam. Slike su predstavljene slijedom koji povezuje fizikalnu dimenziju s topografijom i koji, krenuvši od farme Saint Siméon kao polazne točke, stiže do obale i zamisli turističkog obalnog mjesta. Zatim se upućuje uzvodno, slijedeći obale Seine, da bi završio u kontinentalnom dijelu, u samom srcu normandijskog krajolika.

 

courbet plage a trouville v 1865 0
Gustave Courbet / Plage a trouville 1865. 

dubourg femmes dans un verger a st-simeon v 1868 0
Louis Alexandre Dubourg / Femmes dans un verger a St. Simeon 1868. 

5 dubourg la ferme saint-simeon  0
Louis Alexandre Dubourg / La ferme St. Simeon 

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location

Ova web stranica koristi (cookies) kolačiće za spremanje podataka o posjeti. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu pristajete na uporabu kolačića.