Username *
Password *
Remember Me

Riječka modna scena dobiva stilski dragulj: u ponedjeljak, 6. listopada, na četvrtom katu Robne kuće Ri svoja retro vrata otvara Vintage Getaway, butik s izabranom odjećom i modnim ali i detaljima za opremanje doma, koji su uščuvani i stariji od dvadeset, trideset godina.

vintage rijeka 3

Koncept trgovine osmislili su supružnici Tjaša Gračner, začetnica vintage pokreta u susjednoj Sloveniji, i Toni Matuslović, strastveni kolekcionar zanimljivih predmeta. Trgovina je koncipirana kao odskočna daska za buduće nostalgično obojane događaje koji će povezivati Riječane, promovirati ponovnu upotrebu stvari i poticati kreativnost.

vintage rijeka 6

Vintage Getaway je nastao iz hobija, kojega je Tjaša Gračner, zajedno s prijateljicama, u susjednoj Sloveniji započela prije pet godina. Tada u Ljubljani, gdje je živjela, u poplavi trgovina konfekcijskom robom, nije bilo moguće pronaći niti jednu trgovinu koja je u ponudi imala vintage odjeću. Malo u šali, malo za ozbiljno, odlučile su organizirati prodajnu modnu reviju odjeće i modnih dodataka iz druge ruke.

vintage rijeka 7

Događaj je bio toliko uspješan da se razvio u prvi projekt nostalgično obojanih događaja, imena Vintage Vikend, koji su potakli lavinu otvaranja vintage trgovina u Ljubljani. Pod okriljem projekta odvili su se brojni sajmovi, predstava burleske, fotografske izložbe i modne revije. Konačno je sa suprugom Tonijem Matuslovićem odlučila proširiti posao i ostvariti ideju o vlastitom butiku u Rijeci, koji će se od second-hand trgovina razlikovati po izabranoj ponudi artikala starijih od 20 i mlađih od 100 godina.

vintage rijeka 2


Toni je pasionirani sakupljač zanimljivih sitnica iz naše i vaše mladosti. Jedan je od onih koji se drži načela »sve jednom dobro dođe« i jako rijetko baci neku stvar. U njegovom autu još sviraju kazete, a najveće zadovoljstvo mu predstavlja pretraživanje prašnjavih tavana i obilazak buvljaka, bez kojega ne prođe ni jedno putovanje. Tjaša i Toni kažu da će u njihovoj trgovini biti moguće pronaći sve, od raznolike ponude odjeće, modnih dodataka i nakita, do starinskih telefona, manjeg  namještaja i brojnih (ne)običnih predmeta, koji će osvježiti svaki dom te vas nadahnuti sjećanjima.

 

vintage rijeka 1

 

Osim trgovine Vintage Getaway, Tjaša i Toni planiraju i niz nostalgično obojanih događaja i već se vesele budućoj suradnji s kreativcima, kako iz bliže, tako i šire okolice. U Rijeku bi htjeli donijeti svijest o značenju ponovne upotrebe stvari, cikličnosti mode te odmaku od uniformnosti konfekcijske odjeće.

Foto i tekst: Primož Oražem, Tjaša Gračner