Etna Maar / borba za avangardu

  Kako ističe sama dizajnerica Andrijana Subotić Pjajčik @ Etna Maar, novu je kolekciju The One, koju će predstaviti večeras na Cro-A-Porteru u zagrebačkom Muzeju automobila Ferdinand Budicki, posvetila negiranju trendova i borbi za nosivu avangardu.

  etna maar 11

  Etna Maar spada u one dizajnere koji iz sezone u sezonu prate svoj stil i nastavljaju priču tamo gdje su stali, baš i ne prate trendove, te su nekako iznad njih. Negiranje smjernica ove je sezone posebno izraženo jer, kaže dizajnerica, inspirirala se Matrixom: krenula je u bitku sa strojem koji diktira što se mora nositi ove sezone. Iako trendovi ne nastaju samo tako, zato što je netko nešto poželio ili lansirao, oni su ipak disanje društva kao cjeline, autorica se igra percepcijom stilova kao nečeg nametnutog i ide na drugu stranu - gdje opet ima društvo dizajnera koji rade po sličnim principima, te predu jednu neraskidivu nit vizualnog identiteta.

  etna maar 1

  - Moja nova kolekcija, simboličnog naziva The One, namijenjena je onima koji odbijaju poslušno slijediti trendove i biti dio kolektiva. Obraćam se modnim buntovnicima koji aktualne trendove koriste samo kao inspiraciju i interpretiraju ih na sebi svojstven način - objavila je Etna Maar. Kolekcija uključuje bogata pletiva izrađena od efektne vunene pređe - zaštitni znak Etne Maar, duge kapute i haljine koje podsjećaju na skulpture. Prevladavaju crna, siva i petrolej zelena boja.

  etna maar 4

  Od materijala su korišteni vuna, neopren, pamuk i umjetno krzno, a na bazičnim odjevnim predmetima  poput majica, potkošulja ili tajica pojavljuje se print s programskim kodom Etna Maar web stranice.

  Ulogu zaštitnog lica kolekcije za jesen/ zimu odigrala je Ivana Severinac (Taliamodel) pred objektivom fotografkinje Karmen Poznić. Tena Bašić radila je make-up, a Nina Dundur frizuru.

  etna maar 2

  etna maar 14